Suomi hakee Ranskalta tukea maatalouspolitiikassa

Ranskan kaudella EU:n on määrä päättää myös unionin huippukokouksia tulevaisuudessa johtavan presidentin ja ulkopoliittisen edustajan valinnoista ja valmistella komission puheenjohtajan valintaa.

Suomi toivoo Ranskan ottavan huomioon Suomen erityisolot, kun se ryhtyy puheenjohtajuuskaudellaan viemään läpi EU:n maatalouspolitiikan uudistuksia. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) keskusteli tästä ja muista Ranskan kauden aiheista tänään presidentti Nicolas Sarkozyn kanssa.

Vanhanen sanoi keskustelujen jälkeen, että Suomella ja Ranskalla on useimmissa EU-politiikan asioissa hyvin yhteneväiset näkemykset. Ranskan kaudella loppuvuonna on määrä panna toimeen EU:n Lissabonin sopimus, uudistaa maatalouspolitiikkaa ja uudistaa EU:n turvallisuusstrategia.

- Meillä on maaseutupolitiikassa useimmiten löytynyt yhteinen linja, ja me tarvitsemme heidän tukeaan meidän erityistarpeillemme. Hän lupasi kyllä tässä tiivistä yhteistyötä, Vanhanen kertoi.

Vanhanen keskusteli Pariisissa myös energiayhtiö Totalin pääjohtaja Christophe de Margerien kanssa Shtokmanin kaasukentän kehittämisestä. Suomalaiset yritykset halutaan nyt paremmin mukaan alihankkijoiksi kuin Norjan Snöhvit-kentän rakentamisessa saatiin.

- Tämä hanke yritetään ottaa voimakkaammin, että saataisiin suomalaisia yrityksiä mukaan. Se saattaa olla jopa 20 miljardin euron investointi, ja kahden vuoden sisällä ratkeaa, ryhdytäänkö siihen vai ei.

Total on Gazpromin kanssa mukana neljänneksen osuudella Barentsinmerellä sijaitsevassa kaasukentässä, joka on maailman suurin.

- Sovimme, että toimitan listan niistä suomalaisista yrityksistä, joilla on kokemusta tällaisista arktisista projekteista.

Myös presidentti Sarkozy oli kiinnostunut kuulemaan Suomen yritysten mahdollisuuksista osallistua Shtokmanin rakentamiseen. Vanhasen mukaan presidentin kanssa puhuttiin muistakin talousasioista, mutta hän ei kertonut niistä yksityiskohtia.

Tärkeitä nimityksiä

Ranskan kaudella EU:n on määrä päättää myös unionin huippukokouksia tulevaisuudessa johtavan presidentin ja ulkopoliittisen edustajan valinnoista ja valmistella komission puheenjohtajan valintaa. Sarkozy on vilautellut presidentin tehtävään Britannian entistä presidenttiä Tony Blairia.

Vanhanen ei ehtinyt käsitellä nimityksiä kolmen vartin mittaisessa tapaamisessa presidentin kanssa, mutta sanoi Suomen pitävän tärkeänä sitä, että työnjako presidentin ja ulkopoliittisen johtajan välillä on selkeä. Nimiin hän ei ottanut kantaa.

Hän totesi kuitenkin aiemmin että sen, onko ehdokkaan kotimaa mukana Natossa, eurossa tai Schengenissä, ei pidä vaikuttaa nimityksiin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat