Mainos

Suomi Euroopan kallein autoilumaa

Suomi on Euroopan kallein autoilumaa, niinpä autoilun kasvu onkin kääntynyt laskuun ensimmäisen kerran neljään vuoteen.

Suomalainen ajaa tuhannen markan bensaerällä keskimäärin 300 kilometriä vähemmän kuin muut euroalueen autoilijat. Diesel-autoilija häviää vastaavassa vertailussa 275 kilometriä.

Kun nopeus nousee sadasta sataan kahteenkymppiin, bensan kulutus kasvaa lähes kaksi litraa sataa kilometriä kohden. Tämä on hillinnyt kaasujalan painamista näinä kalliin bensan aikoina.
-No kyllä, jos nyt katsotaan näitä moottoriteitä niin, siellä ne korkeat nopeudet on jääneet pois, kertoo tutkija Jorma Helin tielaotokselta.

Polttoaineen myynti on sekin vähentynyt - bensiinikauppiaitten liiton tilastojen mukaan myynti laski kesäkuussa kuudella prosentilla. Se kertoo luonnollisesti myös siitä, että autoilu on vähentynyt.

Liikenne väheni

-Kesäkuussa liikenne jopa väheni edellisvuoden kesäkuuhun verrattuna. Tämä on merkittävä muutos, koska meillä on neljän vuoden ajan liikenne kasvanut neljän prosentin vuositahtia, sanoo Helin.

Eurotilasto kertoo autoilijan todellisuuden. Tuhannella markalla suomalainen ajaa 2029 kilometriä. Matka jää

Autoliikenne on vähentynyt.

keskimäärin kolme sataa kilometriä lyhyemmäksi kuin muilla euroautoilijoilla saman rahamäärän tankkauksella. Autoilu on halvinta Espanjassa, josta ostetulla tuhannen markan tankillisella ajaa 2857 kilometriä. Polttoaine on Suomen hintojen tasolla vain Alankomaissa.

Tuhannen markan arvoinen diesel-tankillinen kertoo samansuuntaisen totuuden. Raakaöljyn huikea hinta on meillä muita maita korkeampi, koska markan kurssi on heikko dollariin nähden ja bensaverot ovat kovia.
Helpotusta autoilijan elämään tuonee se, että hinta on parhaillaan hienoisessa laskussa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.