Suomi EU:n päättäjien kolmikkoon

Tästä päivästä lähtien Suomi on ensimmäistä kertaa jäsen EU:n johtotroikassa. Troikan jäsenyys on alkusoittoa Suomen puheenjohtajakaudelle, joka alkaa heinäkuussa.

Troikka, joka muissa kuin EU-yhteyksissä merkitsee venäläistä kolmen hevosen vetämää rekeä, on EU:n yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa toimeenpaneva epävirallinen työryhmä. Siinä ovat mukana edellinen, nykyinen ja tuleva puheenjohtajamaa, eli vuodenvaihteesta lähtien Itävalta, Saksa ja Suomi.

Troikan jäsenyys aiheuttaa töitä ulkoministeriölle, erityisesti poliittisen osaston päällikölle Pertti Torstilalle sekä ulkoministeri Tarja Haloselle (sd.). Troikka edustaa koko unionia ulospäin, silloin kun kaikkien viidentoista jäsenmaan yhteinen esiintyminen olisi epäkäytännöllistä.

Troikan ministereitä on viime vuosina lähetetty esittämään unionin kantaa milloin mihinkin kriisipesäkkeeseen. Vuoden vaihtuessa ei vielä ollut tiedossa yhtään tehtävää tai matkaa, mutta ulkoministerille on Saksan alustavien suunnitelmien mukaan luvassa lukuisia matkoja maalis- ja huhtikuussa. Tämä merkitsee kirjaimellisesti lentävää lähtöä seuraavan hallituksen ulkoministerille, jos Tarja Halonen ei uudessa hallituksessa jatka nykyisessä tehtävässään.

Ministerimatkoja ei kovin pienissä kriiseissä järjestetä, koska kolmen maan ulkoministerien aikataulujen yhteensovittaminen on hankalaa. Se merkitsee, että usein puheenjohtajamaan ulkoministeri joutuu edustamaan EU:ta yksin. Kaikkein useimmiten matkalle lähtevät poliittisten osastojen päälliköt.

Yksi iso maa aina mukana

Vuorottelujärjestystä puheenjohtajuudessa ja siten troikan kokoonpanoa rukattiin hieman, kun Suomi, Ruotsi ja Itävalta liittyivät EU:hun. Suuremmat maat pantiin puheenjohtajavuoroon hieman useammin. Ainakin suuret maat pelkäsivät, että EU:n arvovalta kärsii, mikäli sen kantaa vakavaan kansainväliseen selkkaukseen lähtevät ilmaisemaan esimerkiksi Portugali, Suomi ja Ruotsi. EU:n äänen katsottiin kantavan paremmin, jos sen ulkopoliittista linjaa edustamassa on ainakin yksi iso maa.

Troikasta tulee kvartetti

EU:n perussopimusta uusiva Amsterdamin sopimus tulee näillä näkymin voimaan keväällä tai alkukesästä, kunhan Ranskan kansalliskokous saa sen ratifioitua. Sopimus muuttaa myös troikan muotoa, siitä tulee oikeastaan kvartetti tai nelivaljakko. Troikasta jää pois edellinen puheenjohtajamaa, mikä merkitsee, että Suomen troikkajäsenyys päättyy jo vuoden lopussa. Mukaan tulevat komission edustaja, sekä EU:n ulkopoliittinen edustaja tai tämän sijainen. Ulkopoliittista edustajaa ei ole vielä saatu valittua, eikä toimenkuvaakaan ole vielä lopullisesti määritelty.

Tarkoitus on nimetä uusi edustaja hyvissä ajoin ennen Amsterdamin sopimuksen voimaantuloa, mutta nimitys voi tulla osaksi suurempaa virkapakettia, johon kuuluisi myös komission puheenjohtajan virka, EU-parlamentin puhemiehen paikka.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat