Mainos

Suomi etsii kumppania Libanonin-komppanialle

Pääministeri Matti Vanhanen arvioi, että suomalaisen rakentajakomppanian vahvuutta voitaisiin pienentää suunnitellusta 250 sotilaasta, jos Suomi löytäisi hankkeeseen kumppanin.

Suomi etsii edelleen kumppania Libanoniin lähetettävälle rakentajakomppanialle. Kumppanin avulla alueelle lähetettävien suomalaisten määrää voitaisiin pienentää suunnitellusta 250:stä, arvioi pääministeri Matti Vanhanen Radio Suomen haastattelutunnilla.

- Luonnollisin yhteistyöakselihan olisi ollut Suomi-Ruotsi-Norja -akselilla, mutta sekä Ruotsi että Norja ovat ennakkovarautumassa hyvin voimakkaasti Darfurin operaatioon Afrikassa. Sen takia niiden panos Libanonissa tulee olemaan pienempi, kertoi Vanhanen.

Vanhanen totesi haastattelutunnilla, että kun suomalaiset rauhanturvaajat menevät Etelä-Libanoniin, alueella ei saa olla sotatoimia käynnissä. Hän totesi eduskunnan, hallituksen ja presidentin joutuvan arvioimaan tarkkaan, onko operaation riskitaso sellainen, että tehtävän tarkoitus sallii suomalaisten lähettämisen. Vanhanen arvioi myös tehtävän vaativan "aika pitkäaikaista" sitoutumista alueelle.

Eduskunta saa operaatiosta selonteon syyskuun alkupäivinä. Eduskunnan vastauksen jälkeen hallitus tekee osallistumista koskevan esityksen ja presidentti päätöksen.

Suomi perää selvitystä rauhanturvaajan kuolemasta

Pääministerin mukaan Suomi odottaa myös edelleen Israelilta perinpohjaista selvitystä YK:n tarkkailuaseman tuhoamisesta, jossa suomalainen sotilastarkkailija kuoli.

Vanhasen mielestä tarvitaan "läpivalaiseva" selvitys siitä, miten niin pääsi tapahtumaan lukuisista Israelille annetuista varoituksista huolimatta. Vanhanen kertoi haastattelutunnilla soittaneensa iskun jälkeen välittömästi Israelin pääministerille Ehud Olmertille, joka lupasi selvityksen.

Myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki on keskustellut selvityksestä hallitustasolla israelilaisten kanssa. Asia otetaan vielä esille syyskuun alussa Suomessa vierailevan israelilaisministerin kanssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.