Suomi–Etelä-Afrikka-seura: Etelä-Afrikan oikeuslaitokseen voi luottaa

Suomi–Etelä-Afrikka -seuran puheenjohtajan Arja Alhon mukaan Etelä-Afrikan oikeuslaitos on hyvin pitkälti länsimainen ja edistynyt. Oscar Pistoriuksen tapauksen murhakäsittely ja sen jatkuvat käänteet ovat herättäneet laajalti huomiota ympäri maailmaa.

Uusimman tiedon mukaan murhajuttua johtava tutkija saa syytteet siitä, että hän olisi avannut tulen minibussia kohti.

– Aikaisemmin apartheidin (rotuerottelupolitiikan) aikana oikeuslaitokseen liittyi syvä epäluottamus. Nyt uuden hallinnon aikana, joka on vuodesta 1994 asti ollut, niin kyllä minun tietämäni mukaan se on ihan meikäläisten oikeusvaltioarvojen mukainen, entinen kansanedustaja Alho kertoo.

Etelä-Afrikan korruptio-indeksi oli vuonna 2011 4,1. Kansainvälisen lahjonnanvastaisen järjestön Transparency Internationalin vertailema indeksi kuvaa maan korruptioastetta asteikolla nollasta kymmeneen. Mitä pienempi lukema, sitä korruptoituneempia maassa ollaan. Ongelma ei kuitenkaan Alhon mukaan liity maan oikeuslaitokseen.

– Korruptio-ongelmat liittyvät lähinnä esimerkiksi valtionhankintojen vähäiseen kilpailuttamiseen, mutta en ole kuullut, että siellä olisi ollut edes epäilyjä oikeusistuimissa oikeuden ostamisesta.

Alho pitää eteläafrikkalaisen median valppautta hyvänä.

– Hyvä puoli on se, että juuri mikään ei jää paljastamatta ja asiat käsitellään tarkasti mediassa, Alho viittaa tapauksiin, jossa osapuolet lähtevät syyttelemään toisiaan epäselvissä tapauksissa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat