Suomi Emu-kelpoinen

Suomen talouden matokuuri sai tänään odotetusti arvovaltaisen kiitoksen, kun EU:n komissio arvioi maamme julkisen talouden täyttävän yhteiseen rahaan vaadittavat ehdot. Suomen ohella rajan ylitti nyt Hollanti. Jo aiemmin Emu-kelpoisiksi on rankkeerattu Luxemburg, Tanska ja Irlanti. Suomen talouskasvun odotetaan olevan hieman aikaisemmin arvioitua nopeampaa.

Päivän kiinnostavia aihe oli kuitenkin komission kahdesti vuodessa julkistama arvio kaikkien EU-maiden talousnäkymistä ja erityisesti ennuste maiden julkisen talouden alijäämästä. Komission luvut joutuivat tehosyyniin, sillä se antaa aikanaan yhden lausunnon mukaan kelpuutettavista maista.

Vain Kreikan ja Italian alijäämä näyttäisi tänä vuonna jäävän rahaliiton yhdeksi rajaksi asetetun 3 prosentin yläpuolelle. Muut 11 maata täyttäisivät tämän ehdon.

Ennakkoon on näyttänyt siltä, että juuri alijäämäehdon täyttäminen on tuskallisinta jäsenmaille. Erityisen kiinnostavaa nyt julkaistuissa arvioissa on, että myös Saksa täyttää ehdon. Komission raportin mukaan Saksan alijäämä on tänä vuonna 3 prosenttia. Ensi vuonna se laskee 2,7 prosenttiin.

Monissa yksityisten laitosten ennusteissa Saksan alijäämän on ennustettu jäävän tänä vuonna selvästi 3 prosentin huonommalle puolelle ja olevan ensi vuonna vielä heikompi. Toinen ihmettelyn aihe oli Italia. Komission laskelman mukaan sen alijäämä on tänä vuonna 3,2 prosenttia, mutta kohoaa ensi vuonna peräti 3,9 prosenttiin. Tiedot viittaavat siihen, että Italialla ei ole mahdollisuuksia Emuun ilman rajuja säästöjä. Kreikka on jätetty kaikissa arvuutteluissa Emun ulkopuolelle.

de Silguy: Kaikkia tarkasteltu täysin samoin perustein

Talous- ja rahakomissaari Yves-Thibault de Silguy esikuntineen joutuikin puolustamaan komission laskelmia parlamentissa ja tiedotustilaisuudessa moneen kertaan. Hänen mukaansa kaikkia jäsenmaita on kohdeltu täysin samoin eikä laskentaperusteita ole muutettu aikaisemmasta.
-Kun komission aikaisempia arvioita verrataan toteutuneeseen, ne ovat aina kuuluneet parhaimmistoon, hän jatkoi.

Italian lukuja spekuloitiin jo alkuviikosta ja mm. italialaiskomissaari Emma Bonino kyseli julkisesti komission talousosaston laskelmien perusteita. Keskustelu asiasta jatkui komission aamuisessa kokouksessa, minkä vuoksi de Silguy pääsi esittelemään arvioita parlamentille reippaasti sovittua myöhemmin.

Arviot eivät ole Emun esivaali

De Silguy korosti myös moneen kertaan, että komission nyt julkistamat arviot eivät merkitse Emun esivaalia. Se antaa varsinaisen arvionsa Emuun kelpuutettavista maista ensi maaliskuussa. EU-maiden johtajat päättävät maista huhti- tai toukokuussa.

Päätökset tehdään tämän vuoden lopullisten taloustietojen perusteella, mutta taloudellisen linjan pitävyyttä arvioitaessa apuna käytetään vuoden 1998 ennusteita. Vielä listalla oleville maille komissio antoi suosituksensa talouden kuntoon saattamiseksi. Näitä ei julkaista, mutta yleisesti komissio pitää säästöjä parempana vaihtoehtona kuin verojen lisäämistä.

Suomen alijäämä putoaa koko ajan

Suomen Emu-kelpoisuuden sinetöinti tapahtui poistamalla Suomi listalta, jonne liiallisesta julkisesta alijäämästä kärsivät maat on kerätty. Päätös perustui siihen, että arvio Suomen viime vuoden alijäämästä on 2,6 prosenttia. Tänä vuonna sen ennustetaan laskevan 1,9:ään ja ensi vuonna 0,6 prosenttiin.

Julkisen velan osuus kokonaistuotannosta on lopulta pysynyt koko ajan alle 60 prosentin, mikä on yksi liittymisehtoraja. Lopullisesti Suomen poistosta "mustalta listalta" päättävät EU-maiden talousministerit.

Maiden lähivuosien talousennustetta esitellessään de Silguy korosti EU-maiden talouden elpymisen olevan nyt tosiasia. Komissio ei kuitenkaan tehnyt suuria korjauksia aiempiin ennusteisiinsa: tänä vuonna talouden odotetaan kasvavan 2,4 ja ensi vuonna 2,8 prosenttia.

Vaikka keskimääräisiä arvioita ei ole juuri muutettu viime syksystä, yksittäisten maiden tilanne on toinen. Suomi kuuluu Luxemburgin, Kreikan ja Irlannin ohella niihin, joiden kasvun odotetaan olevan aikaisempaa rivakampaa, kun taas Italian ja Ison-Britannian kasvulukuja on hieman pistetty alaspäin.

Talouskasvu tuo 2 miljoonaa työpaikkaa

Vaikka näkyvillä oleva talouskasvu tuo Eurooppaan pariin seuraavan vuoden aikana noin 2 miljoonaa uutta työpaikkaa, työttömyysluvut laskevat kivuliaan hitaasti. Tänä vuonna keskimäärin 10,6 prosenttia eurooppalaisista on työttömiä. De Silguy sanoikin, että töitä rakenteellisten muutosten aikaansaamiseksi on jatkettava.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat