Mainos

Suomi elvyttää EU:n perustuslakia

Eurooppaministeri Paula Lehtomäen konsultaatiokierros alkaa olla loppuvaiheissa, ja uudet ideat perustuslakisopimuksen elvyttämiseksi on tarkoitus esitella EU:n huippukokouksessa joulukuussa.

Suomi on kesän jälkeen kaikessa hiljaisuudessa pohjustanut EU:n perustuslakisopimuksen elvyttämistä, kirjoittaa sanomalehti Kaleva. Pääministeri Matti Vanhanen luottaa, että unionin sopimusjärjestelmän uudistamisessa päästään eteenpäin.

Vanhanen sanoo Kalevalle, että eurooppaministeri Paula Lehtomäen johdolla Suomi on etsinyt puheenjohtajakaudellaan erilaisia vaihtoehtoja, miten tuumaustauolla oleva perustuslakisopimus voitaisiin pelastaa. Lehtomäki vaikenee kuitenkin jäsenmaiden kanssa käytyjen keskusteluiden sisällöstä.

Suomi sai tunnustelutehtävän viime kesäkuun huippukokouksessa Brysselissä.

Lehtomäen konsultaatiokierros on loppuvaiheessa. Vanhanen aikoo kertoa kierroksen tulokset EU:n huippukokoukselle joulukuussa. Ratkaisut jäävät Vanhasen mukaan kuitenkin Ranskan puheenjohtajakaudelle syksyyn 2008.

EU:n toimintaa ja päätöksentekoa uudistava perustuslakisopimus hyväksyttiin vuonna 2004. Kesäkuussa 2005 sopimuksen suhteen otettiin kuitenkin pohdintatauko, kun sopimus kaatui Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä.

Perustuslain käsittelyssä pidetään matalaa profiilia siihen asti, kun Ranskan presidentinvaalit on käyty ensi keväänä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.