Mainos

Suomi ei vielä ota kantaa tax free -asiaan

Suomen hallituksella ei ole vielä kantaa siihen, mitä verovapaan myynnin mahdollisen jatkoajan kanssa pitäisi tehdä, sanoi pääministeri Paavo Lipponen (sd.) tänään Wienin huippukokouksessa.

-Pidän edelleen mahdollisena, jopa todennäköisenä, että entisessä päätöksessä pitäydytään, kun yksikin maa riittää estämään yksimielisyyden, Lipponen sanoi.

Lipponen kiirehti kokouksessa ratkaisua asiaan, ja vaati, että se lyödään lukkoon ylimääräisessä Agenda 2000-huippukokouksessa 24.-25. maaliskuuta. Hän muistutti Suomen ajaneen selvitystä tax free-kaupan lopettamisen haitoista jo kauan sitten, kun muutosten tekemiselle olisi ollut paremmin aikaa.

-On vähintään kohtuullista, että päätökset tehdään nopeasti, hän sanoi.

Lipposen mukaan nyt on keskusteltava hallituksen sisällä, Saksan sekä EU:n komission kanssa vaihtoehdoista, jotka ovat tarjolla. Hän luonnehti "huonoksi politiikaksi" tapaa, jolla verovapaan myynnin jatkoaikaa on EU:ssa käsitelty ja paheksui suurten jäsenmaiden myöhäisherännäisyyttä asiassa. Hänen mukaansa on selvitettävä, voiko EU:lta vaatia korvauksia investoinneista, jotka tax freen lopun takia on tehty.

EU:n komissio on jo aikaisemmin syksyllä todennut, että rakennerahastoja voidaan käyttää haittojen vähentämiseksi. EU-maiden johtajat sysäsivät neuvottelut tax free -kaupan jatkoajasta valtiovarainministereiden tehtäväksi. Kokouksen jälkeen kiersi erilaisia arvioita lopullisesta tuloksesta ja jatkoajan pituudesta. Tanska on ilmoittanut vastustavansa jatkoaikaa edelleen, ja sillä on puolellaan myös Belgia ja Hollanti. Kiivaimmat jatkoajan kannattajat ovat Saksa, Britannia ja Ranska.

Lipposen mukaan lykkäys on todennäköisesti useiden vuosien mittainen, jos se tulee.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.