Mainos

Suomi ei pidä EU:n komissaariehdotuksesta

EU-komissio ehdottaa jäsenmääränsä katoksi kahtakymmentä. Suomi suhtautuu nihkeästi komission tekemään ehdotukseen, josta keskustellaan EU:n hallitustenvälisessä konferenssissa ensi viikolla.

Komissio teki tällä viikolla ehdotuksen, jonka mukaan jokaisella jäsenmaalla olisi komissiossa vain yksi jäsen. Jokaisella jäsenmaalla olisi yksi edustaja, kunnes jäsenmäärä nousee kahteenkymmeneen tai yli - silloin komissaarien määrää alettaisiin rajoittaa.

Nyt viidellä suurimmalla jäsenmaalla on kaksi komissaaria, muilla yksi kullakin. Jo nykyinen 20-päinen komissio on monessa maassa katsottu liian suureksi ja hajanaiseksi. Varsinkin Ranska ja Saksa ovat puhuneet paljon pienemmän kokoonpanon puolesta - Ranskalle riittäisi kymmenjäseninen kokoonpano, ja se on useasti ilmaissut olevansa valmis luopumaan kahdesta pysyvästä paikastaan.

Suomi ja monet muut pienet jäsenmaat ovat olleet täysin eri mieltä. Komissio nähdään Suomessa ja muualla pienissä maissa niin tärkeänä elimenä, että jokaisen maan on aina oltava tavalla tai toisella siellä edustettuna.

Taka-alalla piilee myös epäilys, että vaikka kuinka kierrätettäisiin jäseniä, niin tuskin on todennäköistä että Ranskan kaltaiset suuret maat olisivat kovin kauan ilman omaa edustajaansa komissiossa.

Komission koosta kuten muistakin kysymyksistä päätetään yksimielisesti EU:n rakenteita uudistavassa hallitustenvälisessä konferenssissa. Komissiolla itsellään ei ole ääntä konferenssissa, päätökset tekevät jäsenmaat.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.