Mainos

Suomi ei onnistunut tekemään lentokentän lumiosaamisesta vientituotetta

Lentokenttien lumenraivausosaamisesta ei ole tullut varsinaista vientituotetta Suomelle. Finavia ei ole ainakaan toistaiseksi ryhtynyt kauppaamaan lumiosaamistaan ulkomaille. Yhtiön mukaan Snow-how on lähinnä brändin vahvistamista Finavialle ja Suomelle.

Viime vuoden lopulla silloinen ulkoministeri Alexander Stubb (kok.), joulupukki, Finavia ja Finnair käynnistivät kampanjan, jonka tarkoitus oli saada Suomen lumiosaamisesta vientituote. Finavia suunnitteli silloisen toimitusjohtajansa Samuli Haapasalon johdolla järjestävänsä lumikoulutuksia keskieurooppalaisille. Euroopan lentokentiltä on käyty tutustumassa Helsinki-Vantaan lentokentän lumenraivaukseen, mutta varsinaista koulutusta ei ole järjestetty.

– Snow-how'n merkitys on tällä hetkellä se, että voimme näyttää kansainväliselle foorumille tekevämme tietyt asiat tosi hyvin. Tiedusteluja asiaan liittyen on tullut kymmeniä, ja pyrimme perehdytykset järjestämään, kertoo Finavian nykyinen toimitusjohtaja Juha-Pekka Pystynen.

Pystysen mielestä Snow-how'n ympärille pitäisi perustaa oma yhtiö, jos siitä halutaan vientituote.

– Finavian energia on keskitetty pääosin kotimaisille markkinoille.

Stubb: Saimme puskettua osaamista maailmalle

Nykyisin Eurooppa- ja ulkomaankauppaministerinä toimiva Stubb pitää Snow-how -tempausta onnistuneena. Hänen mielestään se kasvatti Suomen mainetta ongelmanratkaisijana.

– Saimme kuitenkin puskettua suomalaista osaamista maailmalle. Pitää muistaa, että tällaiset eivät ole mitään kirjanpitoharjoituksia, joissa lasketaan vain tulleiden tilauksien määrää, Stubb sanoo.

"Lumimarkkinat" kiinnostavat muiden muassa Fortbrand Services -yhtiön Veikko Möttöstä, joka vastaa suomalaisvalmisteisten auraharjapuhaltimien myynnistä. Möttönen ei osaa arvioida, kuinka paljon Snow-how on vaikuttanut myyntiin.

– Pelkät koneet eivät tee tästä onnistunutta juttua. Siihen tarvitaan Finavian esimerkki. Finavialla on osaavia ihmisiä ja heillä on kokemus talvesta, Möttönen toteaa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.