Mainos

Suomi ei olekaan maailman paras maa äideille

Pelastakaa Lapset -järjestö on itsekin ihmeissään tuoreesta äitiraportista, jonka mukaan Suomi on vasta maailman seitsemänneksi paras maa tulla äidiksi.

Maailman äitien tila -raportissa laitettiin järjestykseen 160 maata sekä äitien että lasten hyvinvoinnin perusteella. Suomea parempia maita äideille ovat muut Pohjoismaat, Australia ja Uusi-Seelanti.

Pelastakaa Lapset -järjestön kansainvälisten ohjelmien tiedottaja Max Holm epäilee, että Suomen sijoitusta saattaa pudottaa laaja perhepäivähoidon käyttö.

- Englanninkielinen termi raportissa on "early childhood education", jonka katsotaan nostavan maan sijoitusta, mutta Suomen kohdalla perhepäivähoitoa ei ole laskettu kuuluvaksi varhaiskasvatukseen, sanoo Holm.

Yksi asia, joka selvästi pudottaa Suomen sijoitusta on äitiysloman lyhyys verrattuna kärkimaihin. Esimerkiksi Australiassa äidit saavat automaattisesti 12 kuukauden äitiysloman, kun Suomessa äitiysloma on lyhyempi.

Suomen sijaa nostaa hyvä koulutustaso.

- Koulutuksella on suora linkki naisten ja lasten terveyteen. Kaikissa tutkimuksissa on todettu, että koulutetut naiset ovat terveempiä, elävät pidempään ja heidän lapsensa ovat terveempiä ja elävät pidempään, sanoo Holm.

Yhdysvallat kummastuttaa huonolla sijoituksellaan: 28. Holmin mukaan tätä selittää suuri äitiyskuolleisuus.

- Luvut ovat Yhdysvalloissa osittain jopa kehitysmaiden tasoa. Toisaalta terveydenhuolto on maailman huippua, mutta se ei ole kaikkien saatavilla, sanoo Holm.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.