Mainos

Suomi ei luovuta tshetseeniorpojen auttajaa Liettuaan

Tshetsheeniorpojen auttajana tunnetun pariskunnan Suomessa olo päätyy vielä korkeimman oikeuden käsiteltäväksi.

Kihlakunnansyyttäjä Janne Pitkävirta ilmoitti tänään tuoreeltaan hakevansa muutosta Helsingin käräjäoikeuden päätökseen, jossa se kieltäytyi luovuttamasta "Groznyin enkelinä" tunnettua Hadizhat Gatajevaa ja hänen miestään Malik Gatajevia Liettuaan.

Perusteena käräjäoikeuden päätökselle oli muun muassa se, että pariskunnan turvapaikkahakemuksen käsittely on Suomessa kesken. Pariskunnan avustaja asianajaja Markku Fredman oli tähän linjaukseen istunnon jälkeen tyytyväinen.

- Ensin pitää ratkaista se, saavatko he jäädä Suomeen eikä sitä, pitääkö heidät käännyttää Suomesta pois, Fredman sanoi käräjäsalin ulkopuolella.

Pariskunta haki Suomesta turvapaikkaa syksyllä. Pakolaisneuvonnan lakimiehen Marjaana Laineen mukaan turvapaikan hakemiseen liittyvä poliisitutkinta on nyt Gatajevien osalta tehty, mutta kumpikaan ei ole toistaiseksi ollut turvapaikkapuhuttelussa.

Gatajevit on tuomittu Liettuassa rikoksista noin puolentoista vuoden vankeusrangaistukseen, josta puolet on yhä istumatta. Pariskunta otettiin kiinni tammikuun alussa Helsingin seudulla.

Pariskunta pysyy vankilassa

Gatajevit on tuomittu Liettuassa kasvattilapsiinsa kohdistuneista rikoksista, jotka vastaavat Suomessa pahoinpitelyitä, ryöstöä ja kiristyksiä. Pariskunnan tukijoiden ja oikeudessa todistajana kuullun kasvattityttären Belkiz Mustievan mukaan syytteet on tekaistu ja Liettuan turvallisuuspalvelu painosti oikeudenkäynnin todistajia.

Oikeuden käsittelyä seuraamassa olleiden tukiryhmäläisten kasvot sulivat hymyihin, kun käräjätuomari Anna-Mari Porkkala-Hietala luki käräjäoikeuden päätöksen. Salin ulkopuolella he kuvasivat ratkaisua isoksi voitoksi tukiryhmälle, Gatajeveille, Suomelle ja EU:lle.

Syyttäjä Pitkävirta ilmoitti istunnon jälkeen toimittajille, ettei hänellä ole asiasta lausuttavaa. Fredmanille hän oli kuitenkin sanonut, että valittaa korkeimpaan oikeuteen. Valitus on tehtävä viikon kuluessa eikä siihen tarvita valituslupaa.

Fredmanin arvion mukaan ratkaisu KKO:sta saadaan maaliskuussa. Gatajevit pidetään yhä säilössä Vantaan ja Hämeenlinnan vankiloissa, kunnes asiassa saadaan lopullinen ratkaisu.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.