Mainos

Suomi ei lisää vahvuuksiaan rauhanturvaoperaatioissa

Muut Afganistanin ISAF-operaatioon osallistuvat maat lisäävät todennäköisesti rauhanturvaajiaan, mutta Suomen osuus pysynee entisellään.

Suomi ei ole lähiaikoina lisäämässä panostuksiaan rauhanturvaoperaatioissa. Kriisinhallintatehtävät Afganistanissa ja Kosovossa jatkunevat nykyisellä vahvuudella, vaikka muiden Afganistanin ISAF-operaatioon osallistuvien maiden osuudet ovat todennäköisesti kasvamassa.

Afganistanissa on tällä hetkellä noin sata suomalaisrauhanturvaajaa ja vahvuus pysynee entisellään. Myös viime viikolla hallituksen päättämä osallistuminen Kongon operaatioihin toteutunee noin tusinan suomalaisen voimin. Kongoon on lähdössä lääkintäasiantuntijoita ja esikuntaupseereita.

Puolustusministeriön viestintäjohtaja Jyrki IIvosen mukaan panostusten määrää rajoittaa se, että voimavarat on venytetty äärimmilleen EU:n taisteluosaston Suomen ja muiden pohjoismaiden päivystysvuoron vuoksi.

Suomen rooli Naton ja EU:n rauhanturvahankkeissa on ollut tänään esillä Brysselissä Euro-Atlanttisen kumppanuusneuvoston EAPC:n puolustusministerikokouksessa. Ensimmäistä kertaa järjestettävään Naton puolustusministerien ja Afganistanin ISAF-operaatioon osallistuvien maiden yhteiskokoukseen Suomesta osallistui puolustusministeri Seppo Kääriäinen.

Rauhankumppanuusmaiden osallistumista Naton johtamiin kriisinhallintaoperaatioihin pohdittiin nyt etenkin Afganistanin osalta. Jäsenmaat ovat olleet yksimielisiä tarpeesta lisätä sekä resursseja että rauhankumppanuusmaiden osallistumista operaatioiden suunnitteluun.

Yhdysvaltojen ja Britannian esitys Suomenkin tukemasta laajennetusta rauhankumppanuusohjelmasta on viime aikoina edennyt nihkeästi, mutta asian käsittely jatkuu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.