Suomi ei lämpene verovapaan kaupan jatkamiselle

Suomi vastustaa Ranskan tekemää ehdotusta keskustella vielä kertaalleen verovapaan kaupan jatkamista Kölnin huippukokouksessa 3.-4. kesäkuuta.

Ranskan valtiovarainministeri Dominique Strauss-Kahn teki asiasta esityksen Britannian tuella tiistaina pidetyssä valtionvarainministerien kokouksessa. Suomalaisen EU-virkamiehen mukaan esitystä vastusti puolisen tusinaa jäsenmaista, niiden joukossa Suomi, Tanska, Hollanti ja Italia.

Käytännössä tämä merkitsee sitä, että verovapaa myynti lento- ja laivaliikenteessä päättyy 1. heinäkuuta suunnitelmien mukaan. Päinvastainen päätös vaatisi täyden yksimielisyyden 15 jäsenmaan kesken. Painostus verovapaan myynnin puolesta jatkui myös tiistaina Brysselissä, EU:n komission tuntumaan oli ripustettu seitsemän metriä korkea plakaatti, jossa varoitettiin päätöksen seurauksista työttömyydelle.

Kölnin huippukokouksessa EU-maiden johtajien on määrä hyväksyä laaja työllistämissuunnitelma Euroopalle. Verovapaan kaupan puolestapuhujat pitivät ironisena sitä, että samaan aikaan tuhotaan kukoistava ala, joka työllistää 140000 ihmistä EU-maissa. Suomea päätös ei koske yhtä lailla kuin muita EU-maita, sillä Ahvenanmaan ja Viron kautta kulkeva lauttaliikenne voi harjoittaa edelleen verovapaata myyntiä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat