Suomi ei kiinnosta vaihto-oppilaita entiseen malliin

Suomeen saapui viime vuonna aiempaa vähemmän ulkomaalaisia vaihto-opiskelijoita, harjoittelijoita ja työssäoppijoita.

Korkeakouluihin tulleiden vaihto-oppilaiden määrä kääntyi laskuun ensimmäistä kertaa 1990-luvun lopulla aloitetun tilastoinnin aikana, kertoo kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus Cimo. Suomalaisiin korkeakouluihin tuli viime vuonna lähes 9 000 ja ammatilliseen koulutukseen vajaat 2 500 opiskelijaa ulkomailta. Tulijoiden määrä pieneni kummallakin koulutusasteella noin sadalla hengellä edellisestä vuodesta.

Cimon toimialajohtaja Juha Ketolainen löytää opiskelijamäärän pudotukseen ainakin kaksi syytä:

- Yksi syy voi olla yleismaailmallinen taloustilanne. Monissa muissa maissa opiskelijat eivät saa opintotukea, joten he ovat riippuvaisia vanhempiensa tuloista. Toinen syy saattaisi olla se, että Suomi ei ole enää edelläkävijämaa englanninkielisessä opetuksessa - se on saattanut vauhdittaa maiden välistä kilpailua, Ketolainen päättelee.

Lukujen lasku ei dramaattista

Suomeen tulevien vaihto-opiskelijoiden määrä laski koko maassa, suhteellisesti eniten Pohjois-Suomessa. Laskevia vaihto-oppilasmääriä ei pidä Ketolaisen mukaan dramatisoida, sillä luvut ovat muina vuosina olleet nousussa.

- Suomessa ollaan viime aikoina panostettu myös enemmän ulkomaisten tutkinto-opiskelijoiden rekrytoimiseen, joten nuorempien opiskelijoiden vaihto-oppilashankinta ei ole korostunut, Ketolainen perustelee.

Suomen valttikortti on hyvä maine

Eurooppalaisessa vertailussa Suomi on hyvin aktiivinen maa opiskelijavaihdossa. Vaihtojärjestelmistä eurooppalainen Erasmus-vaihto-ohjelma on Suomeen tultaessa suosituin.

- Erasmus-ohjelmassa Suomi voittaa kirkkaasti monet suuretkin Euroopan maat vaihto-oppilaiden hankinnassa, Ketolainen kertoo.

Suomen valttikortit vaihto-oppilaiden palautteen perusteella ovat hyvämaineinen koulutustarjonta eri kielillä, monipuoliset opiskelijapalvelut sekä hyvät asumismahdollisuudet. Tärkeä seikka vaihto-oppilasmaan valitsemisessa on Ketolaisen mukaan myös aiempien opiskelijoiden kertomat kokemukset.

- Suomea pidetään myös hieman eksoottisena maana, Ketolainen lisää.

Suomeen tulevat vaihto-opiskelijat tulevat monipuolisesti eri aloille.

- Jos jokin tietty ala pitää mainita, niin esimerkiksi taideteollinen ja kauppatieteellinen ala houkuttelevat vaihto-oppilaita Suomeen, Ketolainen sanoo.

Yleisemmin ottaen vaihto-oppilasvirta on suurta niillä aloilla, joissa kansainvälisyys on tärkeää.

Lue myös:

    Uusimmat