Mainos

Suomi ei innostu Euroopan CIA:sta

Suomen mielestä EU ei tarvitse uutta Eurooppalaista tiedustelukeskusta, vaan terrorismin torjuntaa pitää kehittää Europolin puitteissa. Tiedustelukeskuksen perustamista ovat ehdottaneet Belgia ja Itävalta.

Suojelupoliisi ilmoitti tänään, että sen saamien tietojen mukaan Madridin pommi-iskuista epäillyiltä henkilöiltä ei ole löytynyt mitään yhteyksiä Suomeen.

Tänään julkisuuteen tulleet tiedustelutiedot liittävät Madridin pommi-iskun entistä tiiviimmin al-Qaidaan.

Keskeinen henkilö näyttää olevan pohjois-Madridissa asunut marokkolainen Jamaal Zougam. Niin espanjalais-, ranskalais- kuin marokkolaislähteet liittivät Zougamin al-Qaida yhteyksiin.

Pommeista epäillään kahdeksaa marokkolaista, joista kolme on saatu kiinni.

- Toistaiseksi ei meidän tutkimuksissa ole löytynyt mitään yhteyksiä suomeen ja tuosta syystä meidän uhka-arvio on matala, osastopäällikkö Petri Knape suojelupoliisista kertoo.

Monet maat, mm. Britannia ovat kiristäneet turvatoimia.

Ongelmana on tietysti se, että marokkolaisten al-Qaida yhteydet paljastuivat vasta 201 ihmistä tappaneen pommi-iskun jälkeen.

- Madridin isku ei sinänsä ollut yllätys, mutta se että se kohdistui Espanjaan oli turvallisuusviranomaisille vähemmän odotettua kuin, että se olisi kohdistunut johonkin muuhun maahan, Knape kertoo.

Tiedonkulun ongelmat ovat saaneet Belgian ja Itävallan ehdottamaan eurooppalaisen tiedustelukeskuksen perustamista. Suomi ei tätä kannata.

- Suomen mielestä tiedonvaihto ja analysointi on syytä keskittää Europolin yhteyteen. Organisointi on vain väline sille, että saamme tehokkuutta turvallisuuspalveluiden toimintaan, sisäministeri Kari Rajamäki kertoo.

Suojelupoliisin tietojen mukaan Suomessa on joitain kymmeniä sellaisia henkilöitä, joilla on tai on ollut yhteyksiä terroristijärjestöihin.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 16.03.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.