Mainos

Suomi bensaverojen kärkikaartia

Verojen osuus bensiinin hinnasta oli viime vuoden alkupuolella Suomessa teollisuusmaiden viidenneksi korkein. Dieselpolttoainetta Suomessa verotettiin Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n selvityksen mukaan seitsemänneksi eniten. Suhteellisesti vähiten bensiiniä verotettiin Yhdysvalloissa ja dieseliä Uudessa-Seelannissa.

Vaitelias tankkaaja

Bensaveroja saatetaan jatkossa kiristää Suomessa entisestään, mikäli Kioton ilmastosopimusta toteutetaan tämänhetkisten suunnitelmien mukaan. Niiden mukaan bensiinin verotusta nostettaisiin viime vuoden 3,28 markasta 4,11 markkaan vuonna 2010. Dieselpolttoaineen vero nostettaisiin samaan aikaan 1,79 markasta 2,36 markkaan. Liikenteen polttoaineiden verot nousisivat kolmanneksella. Muu energianverotus kiristyisi 70-100 prosenttia. Veronkorotusten käyttö ilmastopolitiikassa nostaisi Suomen bensiinin ja dieselin verotuksen teollisuusmaiden kovimmaksi. Samalla liikenteen polttoaineiden vähittäishinta nousisi likipitäen maailman kalleimmaksi. Bensiinin kuluttajahinta nousisi näin ollen 7,50 markkaan ja dieselin hinta 5,40 markkaan litralta tämän päivän rahassa ilmaistuna. Lopullisia päätöksiä asiasta ei ole vielä tehty.

Öljy- ja kaasualan keskusliiton hintaseurannan mukaan bensiini maksoi joulukuun puolivälissä Suomessa 6,24 markkaa ja diesel 5,34 markkaa. Bensiinin markkamääräinen litrahinta oli joulukuun puolivälissä Britanniassa 7,96 markkaa ja Norjassa 7,39 markkaa litralta. Diesel maksoi Britanniassa 8,41 markkaa ja Norjassa 7,43 markkaa.

Polttonesteitä verotetaan Suomessa reippaasti

bensahana-ja-hintoja

Suomessa verojen osuus bensiinin hinnasta oli viime vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 69,1 prosenttia. Dieselin hinnasta verojen osuus oli 55,1 prosenttia, ilmenee IEA:n Energy policies of IEA countries 2000 -julkaisusta. Eniten bensiiniä verottivat IEA:n selvityksen mukaan Britannia, Ranska, Saksa ja Norja. Suhteellisesti kevein bensiinin verotus oli Yhdysvalloissa, missä verot olivat 24,1 prosenttia bensiinin hinnasta. Bensiinin verottoman hinnan erot olivat muutamaa muita kalliimpaa maata lukuun ottamatta melko pieniä, mutta silti merkittäviä. Kalleinta bensiini oli IEA:n vertailun mukaan Norjassa, Britanniassa ja Hollannissa. Neljänneksi eniten bensiinistä maksettiin Suomessa.

Dieselöljyn hintahaitari ulottui IEA:n mukaan Uuden-Seelannin 0,29 dollarista Britannian 1,20 dollariin litralta. Tässä vertailussa Suomen litrahinta oli hieman yli 0,80 dollaria. Verojen osuus dieselin hinnasta oli Britanniassa 75,1 prosenttia, Norjassa 64,7 prosenttia ja Suomessa 55,1 prosenttia. Uudessa-Seelannissa dieselin litrahinnassa oli veroa 11,7 prosenttia. Toiseksi keveintä verotus oli Yhdysvalloissa, missä veron osuus dieselin hinnasta oli 30,8 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.