Mainos

Suomi avustaa Afganistanin syyskylvöjä

Suomi avustaa Afganistanin syyskylvöjä lahjoittamalla jalostettua siemenviljaa. Tavoitteena on saada nyt suorasta ruoka-avusta riippuvaiset afgaanit omavaraisiksi.

Kun sodasta, kuivuudesta ja nälänhädästä on selvitty hengissä, aletaan Afganistaninkin maaseudulla rakentaa tulevaisuutta . Punainen Risti jakaa syrjäseuduilla siemenviljaa, osin suomalaisten lahjoittajien vehnää.

Vanhalla siemenviljalla kylvetty vehnä on korjuuvalmista, mutta se on kasvattajalleen pettymys.

Maassa on korjuussa ensimmäinen sato kolmeen vuoteen, mutta jyvät jäävät kovin pieniksi ja tähkät lyhyiksi. Vanha viljakanta ei kestä kuivuutta eikä tauteja.

Puimurina toimivat eläimet, jotka tallovat ja erottavat jyvät akanoista. Viljely on työlästä eikä pettymyksiin olisi varaa.

Uudenlaisen siemenen pitäisi antaa moninkertainen sato. Käytöstä kerrotaan lukutaidottomille kyläläisille henkilökohtaiasesti: peitattua, myrkkysuojattua siemenviljaa ei pidä syödä, mutta se kelpaa kylvettäväksi syksyllä ja keväällä, ylängölle tai laaksoon.

Ooppiumunikon viljelylle haluataan antaa tuottava vaihtoehto, sitä toivovat myös länsimaat. Siemenviljan jako on tarkka, vain 16,6 kiloa perhettä kohti.

Viljelijät lupaavat, että jos ensi vuonna on muuta syötävää, tämän siemenen sato säästetään ja kylvetään taas lisääntymään.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 20.09.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.