Suomi antaa maailman kriiseihin 67 miljoonaa euroa

Ulkoministeriö antaa 67,6 miljoonaa euroa maailman kriiseistä kärsiville. Humanitaarista apua suunnataan Afrikkaan, Aasiaan, Lähi-itään ja Karibialle. Humanitaarisen avun tarkoituksena on ihmishenkien pelastaminen ja inhimillisen kärsimyksen lieventäminen kriisitilanteissa.

Suomen antama humanitaarinen apu perustuu YK-järjestöjen vuosittain julkaisemaan yhteisvetoomukseen, jonka maantieteellinen painopiste on tänäkin vuonna Afrikassa. Suomen antamasta avusta päätti kehitysministeri Heidi Hautala.

Somaliassa ja Sudanissa yhä hätä

Talven aikana Afrikan sarven humanitaarinen tilanne on osin hieman parantunut, ja akuutein nälänhätä tuntuu väistyneen. Somalian humanitaarinen tilanne on kuitenkin erittäin hauras, ja yli kaksi miljoonaa ihmistä on edelleen avun tarpeessa. Sudanin humanitaariset tarpeet pysyvät valtavina.

Darfurin aseellinen konfliktin seurauksena 1,9 miljoonaa ihmistä asuu yhä maan sisäisten pakolaisten leireillä. Tilannetta ovat pahentaneet selvittämättömät rajakysymykset Etelä-Sudanin kanssa, ja konflikti on johtanut vakavaan vesi-, lääke- ja ruokakriisiin myös Etelä-Sudanin puolella rajaa.

Näihin tarpeisiin ja koko Afrikan sarven alueelle kohdennetaan apua 20,1 miljoonaa euroa.

Ilmastonmuutos runtelee Sahelin aluetta

Sahelin alueelle pelätään kehittyvän yksi vuoden pahimmista humanitaarisista kriiseistä. Sahelin alue kärsii ilmastonmuutoksen vaikutuksista maatalouteen ja kroonisesta aliravitsemuksesta. Nälänhätä uhkaa yhteensä noin 11 miljoonaa ihmistä.

Erityisesti apua tarvitsevat yli miljoona alle 5-vuotiasta lasta, joita uhkaa vakava akuutti aliravitsemus. Sahelin alueelle suunnataan apua 8,4 miljoonaa euroa.

Apua myös Kongoon, Haitiin ja Afganistaniin

Kongon demokraattiseen tasavaltaan ja sitä ympäröivään Keski-Afrikkaan apua suunnataan 5 miljoonaa euroa.

Afrikan ulkopuolisia avustuskohteita ovat muun muassa Haiti, Jemen, Syyria ja Afganistan.

Miehitetyille palestiinalaisalueille apua myönnetään 3,5 miljoonaa euroa.

Saajana lisäksi YK:n järjestöt

Suurimmat avun kanavat ovat YK:n pakolaisjärjestö UNHCR (17,5 miljoonaa euroa) ja Maailman elintarvikejärjestö WFP (7,9 miljoonaa). Yleistukea annetaan YK:n humanitaarisen avun koordinaatioyksikölle OCHA:lle ja YK:n keskitetylle hätäapurahastolle CERF:lle, jolle myönnetään 6,5 miljoonaa euroa esimerkiksi luonnonkatastrofien yhteydessä syntyvien avun ensitarpeiden rahoittamiseen.

Myös Punaiselle Ristille iso summa

Kansainvälistä Punaisen Ristin liikettä tuetaan 11,4 miljoonalla eurolla pääosin Suomen Punaisen Ristin kautta. Suomalaisia avun kanavia ovat myös Kirkon Ulkomaanapu ja Fida International, joille myönnetään yhteensä 3,8 miljoonaa euroa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat