Mainos

Suomi aloittaa pilottihankkeen EU:ssa laivojen sijaintipaikan selvittämiseksi

Mystisesti Itämerellä kaapattu ja sittemmin tavoittamattomissa oleva Arctic Sea -rahtialus ei välttämättä ole kadoksissa.

Tätä mieltä on kommodori Jukka Savolainen Rajavartiolaitoksen Raja- ja merivartio-osastolta. Savolainen uskoo, että joku EU:n viranomainen tietää todennäköisesti aluksen sijainnin, mutta tieto vain ei kulje eteenpäin.

Itämerellä pari viikkoa sitten kaapatuksi epäilty Arctic Sea -rahtilaiva on siis yhä teillä tietymättömillä. Viimeinen havainto laivasta on Englannin kanaalista viikko sitten. Eilen sen piti palata satamaan Algeriassa.

Suomen kannalta rahtilaivan katoaminen tapahtuu parhaaseen mahdolliseen aikaan, sillä meillä on juuri käynnistymässä EU:n komission rahoittamaa pilottihanke, jossa laivojen sijaintipaikkaa ja viranomaisten niistä saamaa tietoa kartoitetaan koko unionin alueella.

"Suomen vesillä laiva ei katoa"

Suomen Rajavartiolaitos yhteistyössä eri viranomaisten kanssa toimii hankkeen vetäjänä, sillä Suomessa asiassa ollaan edelläkävijöitä.

- Suomen vesialueella laiva ei koskaan katoaisi, sillä viranomaiset saavat helposti tietoonsa laivan sijaintipaikan. Hankkeessa selvitetään sitä, miten tilannekuva merillä liikkuvista laivoista saadaan muuallakin nopeasti eri viranomaisille, Savolainen kertoo.

- Meillä aluksen maalitiedot välittyvät kaikille viranomaisille eli Merivoimille, Merenkulkulaitokselle ja Merivartiostolle. Virka-apupyyntönä meiltä hoidettaisiin tiedot poliisille jopa reaaliaikaisena aluksen seurantana, Savolainen kehuu järjestelmää Suomessa.

Savolaisen mukaan laivan sijaintipaikan selvittäminen on lähinnä teknishallinnollinen kysymys.

- Tällä hetkellä maailmalla on käytössä hyvin toisistaan erilaista tekniikkaa. Myös viranomaisilla on toisistaan poikkeava toimivalta, näkökulmat ja tiedon tarpeet. Pilotissa etsimme tähän kirjavuuteen jotakin tolkkua, Savolainen selvittää.

Suomalaisviranomaisten vetämän pilottihankkeen on määrä olla valmis viiden vuoden kuluttua. Tämän jälkeen Arctic Sea -aluksen kaltaisiin katoamisiinkin saadaan nopeasti jotakin selvyyttä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.