Mainos

Suomi ajaa viinan minimiveron nostoa EU:n puheenjohtajuuskaudella

Valtiovarainministeri Eero Heinäluoman mukaan kaikki pohjoismaat kannattavat väkevän alkoholin veronkorotuksia.

Suomi aikoo EU-puheenjohtajuuskaudella jälleen kerran yrittää nostaa alkoholiveron minimitasoa EU:ssa. Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma sanoo STT:n haastattelussa, että korotusta yritetään ajaa oluen ja väkevien alkoholijuomien verotasoon.

Viinille EU:ssa ei ole säädetty minimiveroa, koska viinimaat eivät ole sellaiseen koskaan suostuneet. Heinäluoma ei aio ajaa sitä nytkään.

- Viini on niin herkkä asia, eikä viini ole Suomelle ongelma. Ongelmat tulevat kovan viinan ja oluen tuonnista, Heinäluoma sanoo.

Viinaveron nosto auttaisi hillitsemään tuontia ja lisäisi pelivaraa myös Suomen oman verotason suhteen, Heinäluoma perustelee.

Öljyn hinnan nousu ei sitä vastoin tule johtamaan verotoimiin, Heinäluoma ennustaa. EU-maiden valtiovarainministerit ovat hänen mukaansa täysin yksimielisiä siitä, että polttoaineverotukseen ei kannata koskea, vaikka huoltoasemien hintatauluissa vilistäisi minkälaisia lukuja hyvänsä. Veroale olisi vain merkki markkinoille, että uusia hinnankorotuksia voi tehdä.

Merkelin hallitus herättää luottamusta

Muuten tulevaa EU-puheenjohtajuuskautta hallitsevat juoksevat asiat, kasvupolitiikan ja työllisyyden tukeminen on keskeisin asia. Heinäluoma on puolen vuoden aikana saanut tottua siihen, että Suomen edustajana on aika mukava olla.

- Ei ole sellaista kokousta, jossa Suomea ei jossain myönteisessä yhteydessä mainittaisi, joko hyvin hoidetun talouden tai korkean koulutuksen tai tasa-arvoisen yhteiskuntarakenteen ansiosta, Heinäluoma kiittelee.

Työmarkkinayhteistyökin on tullut tunnetuksi ja sitä Heinäluoma aikookin esitellä loppuvuonna.

- Kun Pariisissa oli kovimmat mielenosoitukset, ja Ranskan valtiovarainministeri joutui lähtemään kesken kokouksen, hän kysyi että voisiko saada lainata Suomen ay-liikettä Ranskaan keskustelukumppaniksi, Heinäluoma naureskelee.

Mutta taloustilanne näyttää nyt paremmalta koko Euroopan tasolla, Heinäluoma arvioi. Saksan uusi hallitus on saanut hyviä tuloksia aikaan. Kotimarkkinoiden luottamus on parantunut.

- Selvästi näkee, että Saksan uusi hallitus on pystynyt luomaan luottamusta toimintaansa, sekä ulkomailla että kotimaassa.

Samalla liittokansleri Angela Merkelin sinipunakoalitio on saanut paremmin otetta vakaus- ja kasvusopimuksen ehtojen noudattamisesta kuin Gerhard Schröderin punavihreä hallitus.

- Kriteerit otetaan nyt selvästi vakavammin kuin vielä puoli vuotta sitten, kun olin ensimmäisessä kokouksessa. On vahvempi sitoutuminen siihen, että kukin maa tekee omat talkoonsa ja laittaa oman taloutensa kuntoon, Heinäluoma kehuu Saksan uutta otetta.

Viro tervetullut euroon myöhemminkin

Suomen kaudella otetaan kantaa myös euroalueen laajentumiseen. Ehdolla uusiksi euromaiksi ensi vuoden alusta ovat tällä haavaa Slovenia ja Liettua, kun Viro joutui toteamaan ettei saa inflaatiota kuriin. Heinäluoma on toiveikas, että Viron tulo lykkääntyy vain vuodella eteenpäin.

- Tietysti olisi toivonut, että Viro olisi päässyt mukaan. Suomen ja Viron taloussuhteiden kannalta se olisi ollut hyvä asia, samoin kuin ihan kansalaistenkin kanssakäymisen kannalta. Mielellään olisin tietysti tehnyt sen päätöksen omalla kaudella, sukulaiskansan hyväksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.