Mainos

Suomi ajaa alkoholin minimiverotuksen kiristämistä

Suomi aikoo ehdottaa alkoholin minimiverotuksen kiristämistä EU-maissa. Jos alkoholin hinta näin saadaan nousemaan muissa EU-maissa, niin Suomen ei tarvitse romahduttaa omaa hintatasoaan lähivuosina. Hinnankorotukset halutaan voimaan ennen kuin Viro liittyy EU:hun.

Suomi ehdottaa alkoholin minimiverotuksen kiristämistä

Jo muutaman vuoden kuluttua suomalaiset saavat tuoda valtavia määriä halvempaa alkoholia muista EU-maista. Viimeisetkin alkoholin tuontirajoitukset puretaan vuonna 2004. Samana vuonna myös Viro saattaa päästä EU:n jäseneksi.
- Lautalla Helsingistä Tallinnaan meneminen ei ole konsti eikä mikään, ja jos sieltä saa tuoda 120 litraa olutta ja 90 litraa viiniä, niin tietenkin se on niin houkutteleva vaihtoehto, että Suomen verotaso ei voi poiketa kovin paljon Viron verotasosta, sanoo ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi.

Myös uusien jäsenmaiden on aloitettava EU:n minimiverotason noudattaminen. Se ei kuitenkaan ole ongelma; oluelle ja viinille minimiveroa ei ole asetettu lainkaan, ja väkevienkin kohdalla minimisäädös on pieni Suomen tasoon verrattuna. Suomessa litran pullosta konjakkia maksetaan veroa 120 mk. EU-maiden minimivero puolestaan on vain 13 markkaa litralta. Suomi ehdottaakin syksyllä, että EU-maiden minimitasoa kiristettäisiin selvästi.

- Kyllä tällainen minimiverotaso voisi olla hyvinkin puolet tästä Suomen veron tasosta. Tavoitteena on nimenomaan se, kun muualla nostettaisiin verotasoja, niin Suomessa tehtävän alennuksen taso olisi pienempi. Jos miminitasoja voidaan selvästi nostaa, niin tietysti emme menisi minimitasolle, mutta lähelle sitä, Sasi kertoo.

Lisäksi Suomi ajaa minimiverotasoa myös viinille. Ulkomaankauppaministeri Sasi näkee asiassa kaksi puolta: -Luulen, että pohjoiset jäsenmaat suhtautuvat myönteisesti Suomen aloitteeseen, mutta mitä tulee mm. eteläisiin viinintuottajamaihin, niin niille on varmasti äärimmäisen vaikeata hyväksyä se, että viinille saatettaisiin voimaan alkoholivero, hän ennustaa.

Euroopan komissio puolestaan ajaa korotuksia savukkeiden hintoihin niissä EU-maissa, joissa tupakkaa myydään edullisesti. Suomi kannattaa komission ehdotusta.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.