Mainos

Suomi aikoo tehostaa lentokoneiden tarkastuksia

Suomen ilmailuviranomaiset aikovat tehostaa ulkomaalaisten yhtiöiden lentokoneiden tarkastuksia. Viime aikoina on resurssipulan vuoksi pystytty syynäämään vain 10-30 konetta vuodessa.

- Tarkoituksena on tehostaa toimintaa muiden EU-maiden tapaan. Haemme päätoimista tarkastushenkilöä muiden tueksi. Päteviä ihmisiä ei tosin hirveästi irrallaan juoksentele, Ilmailulaitoksen lentoturvallisuushallinnon jaostopäällikkö Eero Kausalainen sanoo.

Suomeen perustetut uudet lentoyhtiöt ovat virkistäneet kilpailua, mutta Ilmailulaitokselle tulokkaat ovat tehneet hallaa.

- Uudet yhtiöt onnistuivat kaappaamaan meiltä useita päteviä tarkastajia. Valtionhallinto ei kykene kilpailemaan palkoissa yksityisen sektorin kanssa, Kausalainen valittelee.

Euroopan sisällä tiivistä yhteistyötä

Kausalaisen mielestä ilmailuviranomaiset tekevät Euroopan sisällä tiivistä yhteistyötä. Yhteisten säännösten mukaan viranomaisten taso tarkistetaan ennen heidän pestaamistaan. Erikoissyyniin joutuvat myös lupia myöntävät tahot.

- Lentoturvallisuus on huipputasoa Euroopan yhteisjärjestöön kuuluvissa maissa. Yhdysvallat, Kanada ja Australia kuuluvat samaan kastiin. Näiden ulkopuolella tilanne on huonompi.

Pienet yrittäjät mukaan lukien maailmassa on tuhansia lentoyhtiöitä. Kausalaisen mukaan kaikkien valvominen ja tarkastaminen on mahdoton urakka.

- Jos kansallinen viranomainen myöntää luvan ja se on voimassa, mahdollisista ongelmista on ilman etukäteen saatuja vihjeitä vaikea saada tietoa. Toki valvontaa voidaan jonkin verran kohdentaa.

Yksittäisiä koneita asetettu kieltoon

Suomessa on aiemmin kielletty joidenkin maiden yksittäisiä lentokoneita saapumasta maahan. Tarkastuksissa kehnoiksi havaitut koneet eivät ole täyttäneet YK:n alaisen siviili-ilmailujärjestön ICAO:n asettamia vaatimuksia.
- On ollut pakko sanoa, ettei takaisin ole enää tulemista. Kyse on ollut lähinnä Itä-Euroopan maiden yhtiöiden koneista. Ongelmia on ollut myös turkkilaisten kanssa. Kokonaisia yhtiöitä ei muistaakseni ole aikaisemmin määrätty kieltoon, Kausalainen sanoo.

Ilmailuviranomaiset selvittävät parhaillaan egyptiläisen Flash Airlines -yhtiön lentoturvallisuutta. Kausalaisen sanoo, ettei muutamilla lennoilla matkailijoita Suomesta Egyptiin kuskannut yhtiö jatkossa enää operoi Suomessa.

- Tuskinpa. Reittioikeudet on jo myönnetty toiselle egyptiläiselle yhtiölle Luxor Airille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.