Suomi 90, Kosovo 0

Rauhanturvaajia Kosovossa.

Suomalaiset rauhanturvaajat ovat valmiita vaativiinkin tehtäviin.

- Sitä vartenhan tänne on tultu" sanoo kersantti Tomi Nordlun.

- Luotan sotilastovereihini, itseeni ja johtoni, selviämme aivan varmasti.

Puolustusministeri Jyri Häkämies tuli Kosovoon juuri Suomen 90-itsenäisyyspäivänä kohottamaan sotilaiden tunnelmaa. Juhlallisessa katselmuksessa ministeri tarkasti joukot, pimenevässä yössä kaikuivat perinteiset sotilaslaulut ja kunnostautuneille sotilaille jaettiin Naton ansiomerkkejä.

Juhlapuheessa Häkämies muistutti Suomeen vertaamalla itsenäisyyden tärkeydestä ja raskaasta hinnasta, jonka Suomikin itsenäisyydestään on joutuneet maksamaan. Nyt toivotaan, ettei Kosovon itsenäisyysjulistusta seuraa sisällissota, kuten Suomessa ja useimmissa muissakin maissa on käynyt.

- Suomen turvallisuutta puolustetaan nyt täällä, levottomuuksilla olisi heijastusvaikutuksensa Suomeen, sanoi Häkämies. Huumeiden, aseiden ja ihmisten salakuljetusreittinä oleva Kosovo ruokkii rikollisuutta kaikkialla Euroopassa ja estää pakolaisia palaamasta, eikä sitä saada loppumaan ennen kuin maahan rakennetaan oikeusvaltio ja laillinen yhteiskuntajärjestys.

Häkämies on tietoinen Kosovon tilanteen räjähdysherkkyydestä.

- Sen takia on niin arvokasta, että rauhanturvaajamme tulevat vapaaehtoisina tänne. Suhtaudun tilanteeseen luottavaisesti ja toivon, ettei rauhanturvaajien eikä muidenkaan henkiä menetetä täällä lähiaikoina. Häkämies uskoo, että Suomen kahdeksan vuoden kokemus Kosovossa auttaa ymmärtämään riskejä. Kosovo on tällä hetkellä Suomen suurin rauhanturvaoperaatio, paikalla on 400 sotilasta.

Yhteensä Kosovon rauhaa on turvaamassa 37 maasta 17 000 sotilasta. Heidän aseistuksensa ja varustelunsa on parasta mahdollista - täällähän puolustusvoimat pääsevät käytännössä testaamaan ja harjoittelemaan taisteluvalmiuttaan. Kosovo on myös testi EU:n yhteisen ulko-ja turvallisuuspolitiikan toimintakyvylle.

- Sekä Kosovon ja Serbian tulevaisuus ovat Euroopan Unionissa, sanoi EU:n korkea edustaja Javier Solana sunnuntaina.

Jäsenyystavoitteen toivotaan taivuttavan molemmat osapuolet rauhanomaiseen ratkaisuun.

Lue myös:

    Uusimmat