Mainos

Suomettumisen aika halutaan tutkia

Valtio-opin emeritusprofessorin mukaan vanhat vasemmistoaktivistit ovat tulppa keskustelulle, koska he välttelevät suomettumisen aikaa puheissaan ja hyväksyvät vähättelevät selittelyt.

Lähimenneisyyden johtavat tutkijat vaativat suomettumisen ajan perusteellista tutkimista. Alma Median Helsingin toimituksen haastattelemista yhdestätoista tutkijasta ja professorista kymmenen on sitä mieltä, että Neuvostoliitolle alistuminen painaa edelleen suomalaista yhteiskuntaa.

Suurin syy on tutkijoiden mukaan se, että 1970-luvulla Neuvostoliittoa ihailleet radikaalit ovat nyt keskeisessä asemassa politiikassa, tieteessä ja tiedotusvälineissä. Valtio-opin emeritusprofessori Tuomo Martikainen sanoo, että vanhat aktivistit ovat tulppa keskustelulle, koska he välttelevät suomettumisen aikaa puheissaan ja hyväksyvät vähättelevät selittelyt.

Martikaisen mielestä 70-luvun "poliittista alennustilaa" ei ole vielä analysoitu tieteellisesti. Hän ehdottaa esimerkiksi sen tutkimista, miten vasemmistoradikalismi saavutti hetkeksi ylivallan tiedonvälityksen, opiskelijoiden ja kulttuurin verkostoissa.

Suomettumisella tarkoitetaan 70-luvun poliittista kulttuuria, jossa Suomi luopui osasta sananvapauttaan ja itsemääräämisoikeuttaan Neuvostoliittoa miellyttääkseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.