Suomesta yhdyshenkilö Kosovoon

Suomi lähettää lähipäivinä Kosovoon yhdyshenkilön valmistelemaan Suomessa olevien albaanipakolaisten paluuta. Yhdyshenkilö kerää tietoa siitä, mikä pakolaisia Kosovossa odottaa. Noin kolmannes Suomen vajaasta tuhannesta pakolaisesta on palannut Kosovoon. Joidenkin kodeista ei ole ollut mitään jäljellä, toisilla on koti pysynyt ehjänä. Kotiinpaluuta odottaa Suomessa vielä vajaat 700 pakolaista.

Työministeriön lähettämän yhdyshenkilön on tarkoitus kerätä heille täsmätietoa siitä, minkälaisessa kunnossa heidän kotikylänsä ovat. -Yhteyshenkilö välittää paikkakuntakohtaista tietoa vastaanottokeskuksiin. Erityisesti tieto miinoista ja muista vaaroista on arvokasta, erikoissuunnittelija Veikko Pyykkönen työministeriöstä kertoo. Lisäksi yhteyshenkilö välittää Suomesta Kosovoon tietoa ja informoi Suomessa eri järjestöjä. Yhdyshenkilö on osa työministeriön Kosottamis-projektia. Pyykkönen arvioi, että yhdyshenkilö pääsee matkaan viikon-kahden sisällä. Työministeriö ei ollut vielä tänään nimennyt virallisesti yhdyshenkilöä. Tämän pesti Kosovossa kestää muutaman kuukauden.

Koulutusta pakolaisille

Pyykkönen saa tasaiseen tahtiin kyselyitä vastaanottokeskuksista siitä, miten Kosovoon pääsee palaamaan. Suurta kotiinpaluun aaltoa ei kuitenkaan ihan heti näytä olevan tulossa. -Teemme lähiaikoina kartoitusta lähtöhalukkuudesta sekä siitä, kuinka moni tänne jää. Meidän täytyy suunnitella koulutusta niille, jotka jäävät, Pyykkönen sanoo. Koulutuksella tähdätään siihen, että kotiinpaluun edellytykset säilyvät ja voimistuvat. Pakolaisille annetaan myös mielenterveyshoitoa, jos joku sitä tarvitsee.

Pakolaisilla on tilapäinen oleskelulupa 11 kuukaudeksi eli he voivat olla täällä ensi kesän alkuun. Pakolaislapsille yritetään paraikaa järjestää opetusta albanian kielellä. Pyykkönen pitää tärkeänä, että lapset saavat opiskella omalla kielellään. -Kielen säilyminen edesauttaa kotiinpaluuta, Pyykkönen sanoo.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat