Mainos

Suomesta löytynyt noin 40 väärennettyä euroseteliä

Suomessa on löytynyt ensimmäisen puolen vuoden aikana nelisenkymmentä väärennettyä euroseteliä. Euroväärennöksiä on ollut ennakoitua huomattavasti vähemmän. Tapausten uskotaan kuitenkin lisääntyvän kesällä.

Keskusrikospoliisi on tutkinut euron käyttöönoton jälkeen kuutisenkymmentä väärennysepäilyä. Neljässäkymmenessä tapauksessa seteli on osoittautunut vääräksi.

- Näissä Suomessa olleissa euroväärennöksissä laatutaso on ollut hyvin vaihteleva. Osa on vain väärennöksen yrityksiä ja toiset taas ovat ihan selviä väärennöksiä. Niissä ei ole mitään turvatekijöitä ja ne ovat sellaisia värikopioita ja -tulosteita, kertoo Keskusrikospoliisin rikosinsinööri Pirjo Miettinen.

Euron käyttöönoton pelättiin lisäävän väärennöksiä huomattavasti. Ensimmäisen puolen vuoden aikana yhteisvaluutta on kuitenkin saanut olla melko rauhassa.

Esimerkiksi markkaväärennöksiä jäi vuosittain kiinni 200-300.

- Euroväärennöksiä on vähemmän suhteutettuna niihin väärennöksiin mitä missäkin maassa on ollut aikaisemmin alkuperäisestä valuutasta. Esimerkiksi Ranskassa euroväärennöksiä tulee vähemmän kuin frangiväärennöksiä on aiemmin ollut, Miettinen sanoo.

Väärennettyjä euroja uskotaan kuitenkin löytyvän tulevaisuudessa entistä enemmän - varsinkin näin kesäaikaan.

- Ihmiset liikkuvat ja raha liikkuu. Silloin liikkuu myös väärä raha. Esim. joulukuu on kiireinen kuukausi, kaupoissa on paljon väkeä ja samoin kesällä liikkuvat turistit, silloin sitä väärää rahaa tulee, jatkaa Miettinen.

Eniten väärennöksiä on ollut kahdenkymmenen ja viidenkymmenen euron seteleissä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset (01.07.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.