Suomesta löytyi uusi hyönteinen, joka hyökkää hämähäkkien kimppuun pimeissä luolissa

Suomesta on löydetty aiemmin tuntematon hyönteinen, joka loisii hämähäkeissä.

Hämähäkkitutkija Niclas Fritzénin mukaan pistiäinen hyökkää hämähäkkien kimppuun pimeissä luolissa ja munii niiden selkään.

Munasta kuoriutuu sittemmin toukka, joka imee hämähäkin tyhjäksi omaksi ravinnokseen.

Hyönteiselle on ehdotettu nimeä hiidenkätkä. Se kuuluu sukuun, jonka lajeja ei ole aiemmin havaittu Amerikan mantereen ulkopuolella. Löytö oli täysin odottamaton, Fritzén sanoo.

– Merkittävin löytöni tähän asti, hän iloitsee.

Lajia on havaittu muun muassa Kuusamosta, Jyväskylästä ja Vaasasta. Ensimmäisen löydön Fritzén teki vuonna 2011 Kuopion Kangasmäen luolasta, jonka nimi on Pirunpesä. Siitä myös eläimen pirullinen latinankielinen nimi Flacopimpla barathrica, jossa jälkimmäinen sana viittaa manalaan tai helvettiin.

Aikuisia yksilöitä ei ole löydetty

Eläin on pysynyt piilossa tutkijoilta luolissa lymyilevän elintapansa vuoksi.

– Se ei varmaan lähde kovin usein pois niistä, ja sitä ei ole vain pystytty keräämään perinteisillä keruumenetelmillä.

Yhtään aikuista hiidenkätkää ei ole vielä kerätty, Fritzén kertoo. Aikuisia ötököitä Fritzén on kasvattanut itse, joten niiden elämää ei juuri tunneta.

Pistiäinen vaikuttaisi käyttävän isäntänään vain yhtä hämähäkkilajia, nimittäin kaunopallohämähäkkiä. Jos hämähäkille jostain syystä katoaisi luonnosta, myös hiidenkätkille kävisi huonosti, Fritzén arvelee.  
Fritzén kertoo löytäneensä hiidenkätkiä myös Ruotsista ja hänen norjalainen tuttavansa on löytänyt yhden myös vuonojen maasta.

Fritzén kirjoitti hiidenkätkästä Zootaxa-lehdelle. Hän tekee väitöskirjaansa Turun yliopiston eläinmuseolle hämähäkkien loispistiäisistä. Lisää hämähäkkivaanijoita on tulossa, hän lupaa.  

– On tulossa lisää tieteelle uusia lajeja. Olen jo kuvannut yhden Suomesta 2010 ja tänä vuonna yhden myös Norjasta.

Lue myös:

    Uusimmat