Mainos

Suomesta liikkuva klinikka ja majoitusta Haitiin

Suomen Punaisen Ristin liikkuva klinikka lähtee huomenna kohti Haitin maanjäristysaluetta.

Yhteistyössä Ranskan ja Ruotsin Punaisten Ristien kanssa lähetettävän klinikan lastaus aloitetaan alustavan aikataulun mukaan aamupäivällä, ja koneen arvioidaan lähtevän Tampereelta kello 14.

Samalla lennolla Haitiin matkaa kaksi suomalaista avustustyöntekijää. Kuusi muuta klinikalla työskentelevää henkilöä lentää reittilennolla Helsingistä huomisaamuna.

Terveydenhuollon ammattilaisten lisäksi mukana on teknisiä asiantuntijoita, jotka huolehtivat muun muassa terveysaseman tietoliikenneyhteyksien asentamisesta ja huollosta.

SPR:n mukaan liikkuva klinikka antaa terveydenhuoltopalveluita niillä alueilla, joiden asukkaat eivät muuten pääse hoidettavaksi. Klinikalla annetaan yleensä ensiapua, ja jatkohoitoa tarvitsevat potilaat siirretään sairaalaan.

"Pakkailen rauhallisin mielin"

Liikkuvalla klinikalla työskentelevien suomalaisten ryhmää johtaa avustustyöntekijä Marla Nykyri Helsingistä.

- Vastaan siitä, että ryhmän päivittäinen työ sujuu ongelmitta. Ei lähtö jännitä millään tavalla. Päällimmäisenä oleva tunnelma on, että on mielenkiintoista lähteä, kertoo Nykyri.

- Rauhallisin mielin tässä pakkailen. Olen seurannut BBC:n uutisista ja netistä, missä siellä mennään.

Nykyrillä on kokemusta vastaavista tehtävistä. Hän on toiminut Punaisen Ristin avustustyöntekijänä muun muassa maanjäristysalueilla Pakistanissa ja Intiassa. Avustustyö vaatii Nykyrin mukaan valmistautumista.

- Kotiasioiden täytyy olla järjestyksessä, ja työnantajan kanssa sovittuna, että tämmöisiin tehtäviin voi tulla kutsu. Käytännön tasolla esimerkiksi passin ja rokotusten täytyy olla kunnossa. Henkisessä valmistautumisessa auttaa se, että olen töissä akuuttipuolella sairaalassa. Sielläkään ei tule yhtään samanlaista työpäivää, Nykyri kertoo.

Ensimmäinen ryhmä lähtee klinikalle neljäksi viikoksi. Tarvittaessa tilalle tulee uusia ryhmiä, joista kunkin työaika on 4-6 viikkoa.

- Hyvin usein on ollut toinen ja jopa kolmaskin ryhmä. Yleensä klinikan elinkaari on neljästä viikosta neljään kuukauteen.

Leirimoduuli tarjoaa majoitusta avustustyöntekijöille

Kriisinhallintakeskus kertoo lähettävänsä Haitin maanjäristysalueelle kevyen majoitusmoduulin, joka mahdollistaa 60 avustustyöntekijän telttamajoittamisen.

Suomesta lähetettävä avustusmoduuli on osa pohjoismaista International Humanitarian Partnership -konseptia.

Moduulia lähtee viemään ja ylläpitämään neljästä pelastusalan ammattilaisesta koostuva miehistö, joilla on FinnRescue Finland -koulutus

FRF-muodostelma ja sen avustusmoduulit ovat 6-12 tunnin välittömässä lähtövalmiudessa kaikkialle maailmaan.

Katso Meeri Ylä-Tuuhosen raportti Tampereelta

Katso SPR:n katastrofivalmiuden koordinaattori Hannele Virtasen haastattelu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.