Mainos

Suomesta hyviäkin talousuutisia: Kauppa käy ja työvoimaa tarvitaan

Pohjanmaan rannikolta löytyy hyviä talousuutisia, sillä suurten luksuspurjeveneiden kauppa on lähtenyt kovaan kasvuun.

Venealan vienti on kasvanut alkuvuonna noin viidenneksellä, ja erityisen kova kysyntä on käsityönä tehdyillä yli kymmenen miljoonan euron purjeveneillä.

Luksuspurjeveneitä valmistavat yritykset Nautor ja Baltic Yachts palkkaavat molemmat kymmeniä uusia työntekijöitä hyvän tilauskannan vuoksi.

Pietarsaaressa sijaitseva Nautor on valmistanut purjeveneitä kohta viisikymmentä vuotta. 

– Tällä hetkellä meillä on uusi  iso lippulaiva, Swan 115. Se on houkutellut isoja kaloja. Niitä on myyty neljä ja lisää neuvotteluja käydään koko ajan, Nautorin operatiivinen johtaja Kjell Vestö kertoo. 

Henkilöstöpäällikkö Kjell Fellmanin mukaan esimerkiksi tuotantoon pitäisi palkata aika nopealla vauhdilla lisää 30-40 henkilöä.

Vaikka materiaalit vaihtuvat, veneet valmistuvat edelleen pitkälti käsityönä. Kaikki valmistetaan itse eikä edes tiikkiviilu tule valmiina.

– Työntekijämme ovat käsityöläisiä, ja edustavat Suomessa katoavaa käsityöammattia. Kaikki veneen huonekalut on uniikkeja kappaleita, tehtaanjohtaja Petri Wikström sanoo.

– Tämä on aika vaikeaa todellakin, voisi sanoa että erittäin tarkkaa työtä, hienopuuseppä Sixten Granvik kuvaa puolestaan työtään.

Myös naapurissa sijaitseva luotolainen yritys Baltic Yahcts hakee uusia työntekijöitä. Luksusveneiden markkinat ovat nyt Yhdysvalloissa ja Euroopassa, mutta venevalmistajat tähyävät jo Aasiaan ja Venäjälle.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.