Mainos

Suomessakin bussiliikennettä hoitava Swebus norjalaisomistukseen

Brittiläinen liikenneyhtiö Stagecoach myy tytäryhtiönsä Swebus Scandinavian Norjaan. Swebus on pohjolan suurin linja-autoliikennöitsijä. Yhtiöllä on Suomessa tytäryhtiö, jonka 300 linja-autoa liikennöivät pääkaupunkiseudulla. Suomen autot ja kuljettajat siirtyvät myös norjalaisyhtiön palvelukseen vajaan kahden miljardin markan kaupassa. Työntekijöiden asemaan ei tule muutoksia.

Norjalainen Schöyen-ryhmä ostaa bussiliikennettä harjoittavan Swebusin 2,85 miljardilla kruunulla eli noin 2 miljardilla markalla brittiläiseltä Stagecoach Holdingilta. Kaupan myötä siitä tulee Pohjoismaiden suurin linja-autoyhtiö. Kauppaan kuuluu myös Suomessa bussiliikennettä harjoittava Stagecoach Finland. Yhtiön toimitusjohtaja Frank Lindström kertoi, että omistajanvaihdos ei vaikuta toimintaan Suomessa.

Mukana rahoitusjärjestelyissä on yksityinen sijoitusrahasto, joka on kytköksissä investointipankki Goldman Sachsiin. Ostaja on norjalaisryhmän ruotsalainen tytäryhtiö Concordia Bus. Järjestelyn myötä sijoitusrahastolle siirtyy 51 prosenttia Concordia Busin omistuksesta. Käytännön bisnes jää Concordian hoidettavaksi. Kaupasta ilmoitettiin tänään. Schöyen on oman ilmoituksensa mukaan Oslon seudun suurin bussiyhtiö noin 40 prosentin markkinaosuudella. Nyt se valtaa ykkössijan Ruotsissa noin 30 prosentilla. Suomessa markkinaosuus on kymmenisen prosenttia.

Norjalaisryhmä harjoittaa myös mm. Avis-nimellä autonvuokrausta Norjassa ja Ruotsissa. Stagecoch osti Swebusin kolme vuotta sitten, kun Ruotsin rautatiet SJ karsi rönsyjään. Nyt brittiyhtiö katsoo, että toiminta on parempi keskittää Pohjoismaiden ulkopuolelle ja erityisesti Yhdysvaltoihin. Esimerkiksi Helsingin seudulla bussilinjojen hoidosta on käyty kovaa kisaa. Brittiyhtiön ilmoituksen mukaan kaupoista kirjataan 12,3 miljoonan punnan eli 114 miljoonan markan tappio. Swebusilla on 3400 ajoneuvoa ja noin 5200 työntekijää.
(MTV3-STT-TT-Reuters)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.