Suomessa vierailleet supernörtit huolissaan netin sananvapaudesta

- Jos lait ovat vääriä, niitä täytyy voida rikkoa aatteidensa vuoksi vaikka joutuisi vankilaan, kuten Gandhi ajatteli, sanoo nettiaktivisti John Buckman.

Hän on Electric Frontier Foundation EFF:n hallituksen puheenjohtaja. Yhdysvalloissa toimiva järjestö on keskittynyt kansalaisoikeuksien puolustamiseen internetissä.

Järjestö taistelee vuosittain useissa oikeussaleissa monikansallisia yhtiöitä vastaan. Se on muun muassa puolustanut oikeudessa Afganistan-raporttien vuotamisesta tunnettua Wikileaks-sivustoa pari vuotta sitten.

EFF:n tavoitteena on "lopettaa yhtiöiden toimiminen tuhmasti".

Wikileaksin toiminnan periaate, eli mahdollisuus arkaluonteisten tietojen vuotamiseen nimettömänä, saa mieheltä suurta kiitosta.

- Idea siitä, että jos et tee mitään pahaa, sinulla ei ole mitään pelkoa asioiden vuotamisesta julkisuuteen, on mahtava, sanoo Suomessa Assembly tietokonefestivaaleilla perjantaina vieraillut Buckman.

Kansalaisaktivismi välttämätöntä

Tällä viikolla Yhdysvaltain hallinto on käskenyt Wikileaksia poistamaan vuotamansa salaiset dokumentit. Tekijänoikeusjärjestöt uhkailivat aikoinaan samalla tavalla myös ruotsalaista Pirate Bay -nettisivustoa, joka on tullut tunnetuksi maailman suurimpana ladattavia nettisisältöjä listaavana palveluna.

- Me vastasimme asianajajille lähettämällä pienten jääkarhujen söpöjä kuvia ja kerroimme, että niiden juoksenteleminen kaduilla on oikea ongelma Ruotsissa, ei tekijänoikeudet, sivuston ruotsalainen perustajajäsen Peter Sunde kertoo hymy suupielessä.

Hän on kiertänyt ympäri maailmaa luennoimassa netin, kulttuurin ja tekijänoikeuksien avoimuudesta.

Mutta vakavuuttakin on ilmassa. Pirate Bayn kohdalla poliisit takavarikoivat lopulta suuren määrän tietokonelaitteistoa, ja perustajia tuomittiin vankeustuomioihin ja suuriin korvauksiin. Jutun käsittely on vielä kesken ylemmissä oikeusasteissa.

Molemmat miehet ovat huolissaan kehityksestä, jossa suuryrityksillä on suuri valta tekijänoikeus- ja tietosuojalakien suunnittelussa. He näkevätkin kansalaisaktivismin roolin netissä entistä tärkeämpänä.

-Tällainen toiminta on tulevaisuudessa täysin välttämätöntä. Vaikka järjestönä emme olisi samaa mieltä siitä mitä joku sanoo, puolustaisimme silti hänen oikeuttaan sanoa niin, John Buckman vakuuttaa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat