Suomessa vieraileva Unkarin presidentti: Pakolaiskriisi ei vain ihmisoikeuskysymys

EU:n ei pitäisi tarkastella pakolaiskriisiä vain ihmisoikeuskysymyksenä, sanoo Unkarin presidentti Janos Ader. 

– (Unkarin) ongelmat EU:n kanssa johtuvat siitä, että EU käsitteli asiaa pelkästään ihmisoikeusnäkökulmasta. Turvallisuusnäkökulmaa ei käsitelty riittävästi, presidentti Janos Ader sanoi tänään Presidentinlinnassa, jossa hän tapasi presidentti Sauli Niinistön

Aderin mielestä pakolaiskriisissä on kolme puolta: ihmisoikeudet, turvallisuusnäkökulma ja rikosoikeudellinen puoli. Viimeisimpään liittyy muun muassa ihmissalakuljetus, jota Ader pitää yhtenä suurimmista ongelmista Euroopassa. Presidentti peräänkuulutti Euroopan maiden yhteistyötä ihmissalakuljetukseen puuttumiseksi. 

Presidentti Aderin vierailu liittyy Lahdessa tänään alkavaan suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressiin. Niinistö ja Ader keskustelivat tapaamisessaan maiden kahdenvälisten suhteiden ohella muun muassa maahanmuutto- ja pakolaiskysymyksistä sekä ilmastonmuutoksesta. 

Kahdenvälisten keskustelujen jälkeen presidenttien ohjelmassa on työlounas, johon osallistuu myös Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves. Helsingistä presidenttikolmikko suuntaa Lahteen maailmankongressin avajaisiin. 

Suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongresseja on järjestetty neljän vuoden välein vuodesta 1992 alkaen. Tapaamisessa käsitellään kielen ja kulttuurin kysymysten ohella alkuperäis- ja vähemmistökansojen oikeuksia. Tämänkertaisen kongressiin teemana on kestävä kehitys. Kongressi päättyy perjantaina.  

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja