Tällä sähköautolla pääsee jopa 420 kilometriä 130 km/h:n nopeudella – vauhtia pudottamalla yli 700 kilometriä

Valmet Automotive nappasi Lightyear One -sähköauton valmistuksen 0:17
Tältä näyttää Lightyear One, jonka valmistus alkaa Uudessakaupungissa vielä tämän vuoden aikana.

Hollantilaisen sähköauton kokoaminen alkaa Valmet Automotiven tehtaalla Uudessakaupungissa vielä tänä vuonna.

Lightyear One -täyssähköauton testit lupaavat erittäin pientä kulutusta, vaikka vauhtia olisi vähän reippaamminkin. Suomessa aikanaan Valmet Automotiven tehtaalla koottava auto kulutti testiradalla 130 kilometrin nopeudessa sähköä vain 14,1 kilowattituntia sataa kilometriä kohti.

Vertailun vuoksi: Kauppalehden viime syksynä tekemässä kokeilussa Tesla Model Y kulutti 80 kilometrin nopeudella noin 16 kilowattituntia ja 120 kilometrin nopeudella 20 kilowattituntia sadalla kilometrillä.

Testissä mitatulla kulutuksella ja 130 kilometrin matkavauhdilla Lightyear Onen toimintamatka olisi noin 420 kilometriä, kun autoyhtiö kertoo sen kantaman maltillisemmilla nopeuksilla olevan yli 700 kilometriä.

Maltillisen kokoinen akku

Lightyear Onen ajoakun kapasiteetti ei kuitenkaan ole kovin suuri, vain 60 kilowattituntia. Tosin se saa lisävirtaa aurinkopaneeleista. Esimerkiksi Tesla Model Y Long Rangen akun kapasiteetiksi on arvioitu – Tesla ei itse sitä ilmoita – 75 kilowattituntia. VW ID.4:n suurimman akun nettokapasiteetti on 77 kilowattituntia.

Toisin kuin monet katumaasturien nimiin vannovat kilpailijat, on Lightyear One hyvin matala auto. Pieni ilmanvastus kasvattaa osaltaan toimintamatkaa, ja kohtuullisen kokoinen akkupaketti pienentää auton painoa. Energiatehokkuus onkin yksi hollantilaisen autoyhtiön suunnittelun tavoitteista.

Korimuotoilun osalta esimerkiksi Mercedes-Benz on Lightyearin kanssa samoilla linjoilla, sillä sen Vision EQXX -konseptiauto on hyvin matala. Sen kulutukseksi lupaillaan vain kymmenen kilowattituntia sadalla kilometrillä ja toimintamatkaksi tuhat kilometriä latauksella. Myös Mersussa on tulossa aurinkopaneelit.

Ei mikään halpa auto

Lightyear Onen kokoaminen alkaa Uudenkaupungin autotehtaalla tänä vuonna. Ensimmäisen tuotantosarjan kooksi kerrotaan 946 ajoneuvoa. Sarja valmistuu näillä näkymin vuoden 2024 aikana.

Ennakkotietojen mukaan auton veroton hinta olisi noin 120 000 euroa. Myöhemmin tulossa on edullisempi malli, Lightyear Two.

Lue myös:

    Uusimmat