Mainos

Suomessa vähiten abortteja

Suomessa tehdään vähemmän raskaudenkeskeytyksiä kuin muissa Pohjoismaissa. Esimerkiksi Ruotsissa abortteja tehdään lähes kaksinkertainen määrä tuhatta hedelmällisyysikäistä naista kohden.

Vuonna 1997 Suomessa tehtiin 8,2 ja Ruotsissa 15,5 keskeytystä tuhatta 15-49-vuotiasta naista kohden. Pohjoismaiden keskiarvo oli tuolloin noin 13 keskeytystä tuhatta naista kohden. Suuret erot Pohjoismaiden kesken ovat tutkija Mika Gisslerin mielestä yllättäviä, koska erot terveydenhuoltojärjestelmissä ja yleisessä ilmapiirissä ovat vähäisiä.

Suhtautuminen aborttiin on ollut salliva 1970-luvulta lähtien. Suomessa ja Islannissa raskaudenkeskeytykseen on kuitenkin anottava lupa, kun muissa Pohjoismaissa abortin saa omasta pyynnöstä Tanskassa ja Norjassa 12. raskausviikkoon ja Ruotsissa 18. raskausviikkoon saakka. Yhteistä kaikille Pohjoismaille on se, että suhteellisesti eniten abortteja tehdään 20-24-vuotiaille naisille. Kaikissa maissa on myös selvät alueelliset erot. Läänien välinen vaihtelu on Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa kaksinkertainen ja Tanskassa jopa kolminkertainen.

Eniten abortteja tehdään kaikissa Pohjoismaissa pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa. Kööpenhaminan keskeytysluvut ovat 70 prosenttia, Oslossa 48, Helsingissä 32 ja Tukholmassa 23 prosenttia korkeammat kuin koko maassa keskimäärin. Norjassa ja Suomessa myös maan pohjoisin osa erottuu muusta maasta korkeiden aborttilukujensa vuoksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.