Mainos

Suomessa vähän kasvukeskuksia

Muuttoliikkeen suuntautuminen vain muutamiin vahvoihin kasvukeskuksiin ei ole yllättänyt tutkijoita. Valtioneuvoston kansliassa työskentelevä tutkija Pekka Myrskylä muistuttaa, että suuntaus on ollut sama jo vuosikymmenten ajan.

Väki lisääntyy selvästi ainoastaan Helsingistä Turkuun yltävällä kaistalla sekä Tampereella ja Oulussa. Myrskylä pitää viime vuosien jyrkkää muuttoaaltoa osittain tilastokuplana, joka aiheutuu opiskelijoiden oikeudesta kirjoittautua opiskelukuntansa vakituisiksi asukkaiksi.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkija Hannu Kaseva pitää väestön keskittymistä kasvukeskuksiin terveenä kehityksenä. Luonnollista muuttoa olisi Kasevan mielestä syytä jopa jouduttaa, eikä kuihtuvia alueita pitäisi tukea keinotekoisella aluepolitiikalla.

Kaseva arvioi kehityksen osoittavan, että kansalaiset ovat aktiivisia ja pyrkivät kouluttamaan ja työllistämään itseään. Myös Kuntaliiton tutkija Timo Sinisalo arvioi, ettei väestön keskittymiselle ole juuri vaihtoehtoja. Hän pitää kuitenkin jarrujen painamista tarpeellisena tilanteen hallitsemiseksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.