Mainos

Suomessa teollisuusmaiden kolmanneksi korkein verotus

Suomen veroaste näyttää neljä vuosikymmentä jatkuneen nousun jälkeen kääntyvän hitaaseen laskuun. Verotuksen taso on Suomessa silti edelleen yksi teollisuusmaiden korkeimmista. Suomea korkeampi veroaste on vain Tanskassa ja Ruotsissa.

Kokonaistuotannon arvoon suhteutettuna Suomen veroaste oli vuonna 1996 48,2 prosenttia. OECD-maiden korkein verotus oli Tanskassa, missä veroaste oli toissa vuonna 52,2 prosenttia bruttokansantuotteesta. Ruotsin veroaste oli samaan aikaan 52,0 prosenttia.

Suomen veroaste oli OECD:n tuoreen verotilaston mukaan runsaan neljänneksen korkeampi kuin teollisuusmaissa keskimäärin. Suomen veroaste on valtiovarainministeriön arvion mukaan nyt kääntynyt laskuun. Siihen vaikuttavat sekä talouspolitiikka että EU:n jäsenyys.

EU:n verotasoissa on suuria eroja

Veroasteella mitaten alhaisimman verotuksen EU-maa on Irlanti. Irlannin veroaste oli vuonna 1996 33,7 prosenttia Se oli 18,5 prosenttiyksikköä alhaisempi kuin Ruotsin veroaste. Alle EU:n keskiarvon verotus oli myös Espanjassa, Portugalissa, Britanniassa, Saksassa ja Kreikassa.

Paineita verotuksen harmonisointiin on sekä Euroopan unionin korkean verotuksen jäsenmaissa että koko EU:ssa. Sisämarkkinoiden häiriötön toiminta ja yhteinen raha edellyttävät verotuksen ja hintatasojen lähentymistä jäsenmaissa. EU:ssa onkin pitkään valmisteltu verotuksen harmonisoimista ja haitallisen verokilpailun rajoittamista.

Verotuksen yhdenmukaistaminen EU:n sisämarkkinoilla koskee välillistä verotusta eli arvonlisäveroa ja valmisteveroja, liikenteen verotusta, ympäristöveroja, yhtiöverotusta, korkotulojen verotusta sekä leimaverotusta.Palkkaverotus ei kuulu EU:n harmonisointisuunnitelmien piiriin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.