Mainos

Suomessa tapahtuu rikos 36 sekunnin välein

Tuoreiden rikostilastojen mukaan poliisin tietoon tulee joku rikos keskimäärin 36 sekunnin välein.

Todellisuudessa rikokset eivät tietenkään jakaudu tällä tavalla tasan, vaan viikonpäivillä ja kellonajoilla on vaikutusta, mutta tällaiseen esiintymistiheyteen päästään kun poliisin tietoon tänä vuonna tammi-elokuussa tulleet rikokset jaetaan tuolle aikavälille.

Tämä tiheys sisältää niin liikennejutut kuin varsinaiset rikoslakirikokset. Kyse on siis tietysti poliisin tietoon tulevasta rikollisuudesta.

Kuten oheisesta jutusta selviää, rikosten määrä on vähentynyt. Vuonna 2011 tammi–elokuussa poliisin tietoon tuli rikos 33 sekunnin välein, vuonna 2010 niitä tuli 34 sekunnin välein.

Rattijuoppoja kärähtää kaksi tunnissa

Liikennerikkomuksia tapahtuu joka 90. sekunti, mutta vakavampia liikennerikoksia yksi kolmessa ja puolessa minuutissa. Näistä liikennerikoksista yleisin on liikenteen vaarantaminen.

Liikennerikoksia tapahtui tammi–elokuussa neljäsataa päivässä. Näistä kaksi kolmasosaa oli liikenteen vaarantamisia, joita tapahtuu reilun viiden minuutin välein.

Rattijuoppoja - törkeitä tai tavallisia - jää kiinni kaksi tunnissa. Molemmat ovat suurin piirtein yhtä yleisiä, joten joka tunti löytyy yksi yli 1,2 promillen kuski ja yksi välille 0,5–1,2 promillea puhaltava.

Omaisuusrikoksia Suomessa on tänä vuonna tapahtunut 159 000 kappaletta. Määrä sisältää erilaisia näpistyksiä ja varkauksia. Poliisille ilmoitetaan siis omaisuusrikos noin kahden minuutin välein. Todellisuudessa niitä tapahtuu tietysti enemmän, sillä kaikkia ei ilmoiteta poliisille.

Hieman pyöristettynä voi todeta, että autoja varastetaan yksi tunnissa. Joka viides tunti joku ryöstetään. Asuntomurtoja tapahtuu kahden tunnin välein, mökkimurtoja kuuden tunnin välein, ja autoista varastetaan tavaraa keskimäärin kerran tunnissa.

Pahoinpitely vartin välein

Pahoinpitelyjä sattuu 15 minuutin välein, eli noin sata päivässä. Törkeät pahoinpitelyt ovat yhtä yleisiä kuin ryöstöt, eli sellainen tapahtuu joka viides tunti.

Suomessa tapetaan ihminen noin joka neljäs päivä.

Huumausainerikoksia poliisi paljastaa kaksi tunnissa, mutta törkeitä huumausainerikoksia kaksi päivässä.

Kun suomalaisen tavanomainen lukunopeus on parisen sataa sanaa minuutissa ja tässä jutussa sanoja on noin 300, niin tämän jutun lukemisen aikana Suomessa on - tuolla keskimääräisellä tahdilla - tullut poliisin tietoon kolme rikosta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.