Suomessa sotinut virolaisveteraani: Puhuisin sodasta – nuoria ei kiinnosta

Virolainen Edgar Sinisalu teki päätöksen kahdessa tunnissa. Hänen äitinsä ei ollut kotona, mutta pakatessaan matkalaukkuaan hän hyvästeli isän. Matka Tallinnasta Helsinkiin taittui piilossa saksalaisen laivan hiilivarastossa.  

Oli vuoden 1944 ensimmäinen päivä, kun 19-vuotias Sinisalu saapui hiilenmustana Suomeen. Päätös osallistua vapaaehtoisena jatkosotaan oli Sinisalun mukaan helppo.  

– Oli oikein tulla Suomeen puolustamaan veljeskansan vapautta.  

Jos Sinisalu olisi jäänyt Viroon, saksalaiset olisivat luultavasti lähettäneet hänet taistelemaan Kaukasukselle.  

– Jos olisin saanut puolustaa isänmaata, en olisi lähtenyt Suomeen, pohtii Sinisalu.  

Äitikin rauhoittui pian, kun poika aloitti kirjeenvaihdon.

Tuomittiin Siperiaan 58 vuodeksi 

Sinisalu matkasi Helsingistä Jokelan ja Taavetin kautta Kannakselle. Virolaisten jalkaväkirykmentissä Sinisalu taisteli ensin Kannaksella eturintamassa ja sen jälkeen Vuoksen alueella.  

Heinäkuun loppupuolella venäläisten vallattua Pihkovan ja Narvan kaupungit, palasi suurin osa virolaisista kotimaahansa. Sinisalu taisteli Tarton rintamalla, jossa hän haavoittui luodista alaselkään syyskuussa.  

Vuoteen 1951 asti Sinisalu kuului metsäveljiin eli virolaisten vastarintaliikkeeseen, joka taisteli neuvostomiehitystä vastaan.  

– Sodan jälkeen KGB etsi. Hyvä ystävä ilmiantoi minut, mutta en ole katkera, koska niin järjestelmä toimi.

 Viron vapaaehtoisia kutsutaan Suomen-pojiksi 

-Suomi kävi jatkosotaa Neuvostoliittoa vastaan 25. kesäkuuta 1941-19. syyskuuta 1944.  

-Lähes 3300 virolaista osallistui vapaaehtoisena jatkosotaan Suomen armeijassa. Talvisotaan osallistui 56 vapaaehtoista virolaista. Talvi- ja jatkosotaan osallistuneista virolaisista kaatui 198 ja haavoittui 286.  

-Virolaisista vapaaehtoisista muodostettiin helmikuussa 1944 oma jalkaväkirykmentti JR 200, joka osallistui etulinjassa Kannaksen taisteluihin.  

-Virolaisia vapaaehtoisia kutsutaan Suomen-pojiksi. Heidän tunnuslauseensa oli "Suomen vapauden ja Viron kunnian puolesta".  

-Elossa olevia Suomen-poikia on arviolta 86.  

Sinisalu lähetettiin Siperiaan, jonne joutui pian myös hänet ilmiantanut ystävä. Sinisalu sai yhteensä 58 vuoden rangaistuksen. Viiden vuoden vankileirillä olon jälkeen hänet armahdettiin.  

– Jos Stalin ei olisi kuollut, ei olisi selvitty leiriltä hengissä.  

Nuoret eivät kysy sodasta  

Sodan jälkeen Sinisalu meni naimisiin, sai tyttären ja työskenteli 35 vuotta Kalevin makeistehtaalla Tallinnassa. Varsi pysyi solakkana koripallon ja kansantanssin avulla.   

Sinisalu lauloi myös Suomen-poikien mieskuorossa, joka Viron itsenäistymisen jälkeen teki useita kymmeniä konserttimatkoja Suomeen.  

Sinisalu kokee saaneensa veteraanina tarpeeksi arvostusta, mutta harmaatukkaisen 89-vuotiaan herrasmiehen silmät kostuvat, kun tulee puhetta nuorista.  

– Nuoria ei kiinnosta. Olen puhunut itse, mutta kysymyksiä on tullut hyvin vähän.  

Lue myös:

    Uusimmat