Suomessa on varauduttava entistä pahempiin tulviin

Ilmastonmuutos tuo Suomeen lisää sekä tulvia että kuivia kausia. Monissa kaupungeissa joudutaan harkitsemaan toimia tulvatuhojen vähentämiseksi. Kuivuus puolestaan voi aiheuttaa paikallista vesipulaa.

Ilmastonmuutoksen myötä Suomeen saattaa tulla kesäisin pitkiä kuivia kausia. Toisaalta rankkasadetulvat ja äkilliset merenpinnannousut yleistyvät erityisesti syksyisin ja talvisin. Näihin molempiin ilmiöihin pitäisi varautua nykyistä paremmin.

Rannikkokaupungeissa äkilliseltä merenpinnan nousulta voi suojautua rakentamalla tulvapenkereitä. Esimerkiksi Helsingin Kauppatorille asiantuntija rakentaisi puolentoista metrin korkuisen vallin.

- Todennäköisesti jonkinlainen korotus pitää tehdä, jolla se vesi estetään tulemasta, johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta kertoo.

Kaupungeissa pitäisi myös varautua äkillisiin rankkasadetulviin. Siihen tarvitaan esimerkiksi tulva-altaita ja vettä läpäiseviä pintoja.

- Muualla Euroopassa kaupungeissa käytetään esimerkiksi puistoja tulva-alueina, Vehviläinen kertoo.

Ilmastonmuutoksella on vaikutusta myös sisävesiin. Saimaalla, Päijänteellä ja muilla suurilla järvillä kärsitään jatkossakin kesäisin matalasta vedenpinnasta. Talvella sen sijaan on odotettavissa tulvia. Jos suuret vaihtelut halutaan välttää, tarvitaan lisää vedenkorkeuden säännöstelyä.

- Siihen varmasti joudutaan, koska se on kaikkien etu. Kukaan ei halua liian korkealle sitä vettä, Vehviläinen painottaa.

Suurten järvien rannoilla sijaitsevia teollisuuslaitoksia joudutaan ehkä suojaamaan tulvapenkereillä.

Kesäinen kuivuus puolestaan saattaa johtaa paikalliseen vesipulaan. Suurimmassa vaarassa ovat yhden vesilähteen varassa olevat vedenottamot.

- Pienissä kunnissa, pienillä vesihuoltolaitoksilla, yksittäisillä kiinteistöillä, karjatiloilla on ennakoitavissa, että ajoittaiset vedensaantiongelmat lisääntyvät, yksikönpäällikkö Markku Maunula Suomen ympäristökeskuksesta kertoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat