Mainos

Suomessa oli harvinainen mahdollisuus näyttävälle auringonpimennykselle

Suomessa oli tänään parhaimmat mahdollisuudet osittaiselle auringonpimennykselle. Pohjanlahden rannikolla pimennys oli parhaimmillaan, Etelä-Suomessa pimennys alkoi näkyä vasta sen loppupuolella ja silloinkin vain kevyen pilviverhon takaa.

Suomessa pimennyksen syvyys ei eronnut montaa prosenttia täydellisestä auringonpimennyksestä. Tämän vuoksi meillä oli harvinainen tilaisuus näyttävälle auringonpimennykselle.

- Tämä on näitä syvimpiä osittaisia auringonpimennyksiä, joita Suomessa on nähty. Pohjanlahden perukoilla pimennys saavutti 85 prosentin syvyyden. Etelä-Suomen rannikolla jäätiin 80 prosenttiin. Suurimmassa osassa auringonpimennyksistä aurinko on alle puolet pimentynyt, eikä aurinko näytä yhtään sirppimäiseltä. Sen sijaan tämä auringonpimennys on selkeämmin sirppimäisen muotoinen, kertoo Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan aurinkojaoston vetäjä Jyri Lehtinen.

Se, että Suomi sattui auringonpimennyksen täydelliselle vyöhykkeelle, on hyvin harvinaista. Muuten auringonpimennykset eivät Lehtisen mukaan ole kovin tavattomia.

- Kaikkina vuosia niitä ei tule, joinakin vuosina tulee useampiakin.

Seuraava osittainen pimennys on tiedossa kesäkuussa, hieman ennen juhannusta.

- Se on taas siinä mielessä vastakkainen auringonpimennys tänään nähdylle, että se näkyy kesällä ja keskellä yötä. Se on siis näkyvissä vain Pohjois-Lapissa, Lehtinen kertoo.

Täydellistä auringonpimennystä ei ole vähään aikaan Suomessa tiedossa - seuraavaa joutuu odottelemaan seuraavalle vuosisadalle asti.

Jos siis täydellinen auringonpimennys kiinnostaa, täytyy alkaa suunnitella auringonpimennysmatkaa.

Katso Cyrila Cibulkan juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.