Mainos

Suomessa lähes miljoona tapaturmaa vuodessa

Suomessa sattuu vuosittain lähes miljoona tapaturmaa. Kaksi kolmesta tapaturmasta tapahtuu kotona tai vapaa-aikana. Tapaturmissa kuolee yli 2 700 suomalaista.

Tapaturmien yhteiskunnalle aiheuttamat kokonaismenot kohoavat vuodessa noin 20 miljardiin markkaan. Valtaosassa kunnista tapaturmien ehkäisy on asiasta tehdyn tutkimuksen mukaan ollut varsin pidättyväistä. Kotitapaturmien ehkäisykampanjan Taloustutkimuksella teettämän selvityksen mukaan vain joka kymmenes kunnista ilmoitti tapaturmien ehkäisytyön toimineen hyvin.

Kolmannes kunnista ilmoitti tapaturmien ehkäisyn olleen jokseenkin olematonta. Noin puolet vastaajista oli sitä mieltä, ettei kodeissa säilytetä vaarallisia ja myrkyllisiä aineita oikein. Parhaiten oli huolehdittu pienten lasten turvallisuudesta. Kuitenkin kaksi viidestä näki puutteita tässäkin asiassa. Tutkimus tehtiin viime maaliskuussa. Siihen haastateltiin kolmeasataa kunnissa toimivaa tapaturmien ehkäisyn avainhenkilöä.

Samanaikaisesti toteutettu toinen tutkimus kertoo, että Suomessa on kehittymässä myös joukko kuntia, joissa tapaturmien ehkäisy kuuluu kunnan perustehtäviin. Hankkeen puitteissa on jo palkittu edistyksellisinä kuntina Pori, Vammala, Oripää, Tornio, Kurikka ja Hyvinkää sekä Suolahden, Sumiaisten ja Äänekosken yhteishanke.
Valtakunnallinen kotitapaturmien ehkäisykampanja on kestänyt jo kuusi vuotta. Sen toteuttavat sosiaali- ja terveysministeriö, Stakes, Terveyden edistämisen keskus, Suomen Pelastusalan keskusjärjestö ja Suomen vakuutusyhtiöiden keskusliitto.

(MTV-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.