Mainos

Suomessa lähes kolmesataa terrorismin rahoitusepäilyä alkuvuonna

Rahanpesun selvittelykeskukseen on tullut kesäkuun loppuun mennessä yli 7000 ilmoitusta rahanpesusta ja lähes kolmesataa ilmoitusta terrorismin rahoittamista.

Rahanpesurekisteriin talletettujen ilmoitusten määrä on noussut selvästi viime vuodesta.

Rahanpesun selvittelykeskus on kirjannut kesäkuun loppuun mennessä yli 7500 ilmoitusta epäilyttävistä liiketoimista. Näistä 7 272 ilmoitusta koski rahanpesua ja 264 terrorismin rahoittamista.

Ilmoitusten lisääntyminen johtuu etenkin siitä, että rahanpesun selvittelykeskus siirtyi viime vuonna sähköiseen ilmoitusjärjestelmään. Viime vuoden ilmoituksia on siirretty rahanpesurekisteriin osittain tämän vuoden puolella. Myös ilmoitusvelvollisten aktivoituminen on lisännyt rahanpesuilmoitusten määrää.

Vuodesta 1994 tämän vuoden kesäkuun loppuun mennessä rahanpesun selvittelykeskus on siirtänyt esitutkintaan lähes 4000 epäilyttävää liiketointa koskevaa ilmoitusta. Näistä lähes 1500 siirrettiin esitutkintaan tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Jako rahanpesua ja terrorismin rahoitusta koskeviin ilmoituksiin ei ole yksiselitteinen, koska ilmoitusvelvolliselle liiketoimi näyttäytyy epäilyttävänä liiketoimena, eikä ilmoitusvelvollisella ole aina mahdollisuutta arvioida kohdistuuko epäily varojen alkuperään vai käyttötarkoitukseen.

Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla rahanpesun selvittelykeskus antoi yhteensä kuusi liiketoimen keskeyttämismääräystä, joiden yhteenlaskettu arvo oli 694 210 euroa. Summa on saatu kokonaisuudessaan viranomaisten haltuun.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.