Mainos

Suomessa kehitetty turvallinen skanneri lentokenttien käyttöön

Keskustelu vartaloa kuvaavista skannereista on kiihtynyt joulun terroriyrityksen jälkeen. Moni lentokenttä aikoo ottaa röntgensäteisiin perustuvat skannerit käyttöön, vaikka EU ei ole hyväksynyt laitetta. Keskustelua on herättänyt erityisesti laitteeseen liittyvät yksityisyyden suojan ongelmat ja terveysriskit.

Suomessa VTT:ssä on kehitelty vaihtoehtoa röntgensäteisiin perustuvalle skannerille. Niin sanotun passiivisen terahertsikameran toimintaan ei liity terveysriskejä, koska se perustuu kehon tuottamiin lämpösäteisiin

- Me pystymme mittaamaan lämpökartan ja sen lämpökartan poikkeamista havaitsemaan vaatteiden alle kätketyt räjähteet tai aseet tai muut vaaralliset esineet, kertoo Valtion teknillinen tutkimuskeskuksen tutkimusprofessori Arttu Luukanen.

Suomalainen innovaatio ratkaisisi myös yksityisyyteen liittyvät ongelmat.

- Meidän kuvissa ei esiinny alastomuutta, ja se johtuu siitä, että ihmisaivot eivät ymmärrä eivätkä pysty muodostamaan mielikuvaa alastomasta kehosta perustuen lämpökarttaan, Luukanen jatkaa.

Kamera ei vielä havaitse riittävän pieniä kohteita, ja myös kuvan kontrastia pitää parantaa. Luukanen kuitenkin arvelee, että vuoden lisätyöllä laitetta voitaisiin hyödyntää myös kaupalliseen käyttöön.

(MTV3)

Lue myös:

Katso Pekko Ylösen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.