Mainos

Suomessa kehitetään uuden sukupolven monitoimimurtajia

Suomalaiset ovat kehitelleet uuden sukupolven monitoimimurtajia öljykuljetusten turvallisuuden lisäämiseksi. Esimerkiksi Masa Yards on edennyt suunnitelmissaan jo pitkälle. Kauppoja ei tosin ole tehty vielä yhdestäkään aluksesta.

Masa Yards on kehitellyt uutta, niin sanottua kolmikolkka-murtajaa jo usean vuoden ajan. Mullistavaa on se, että alus pystyy kulkemaan kääntyvien potkureidensa ansiosta sivuttain eli kylki edellä. Näin se pystyy avaamaan kaksi kertaa niin leveän väylän kuin nykyiset murtajat.

-Murtaja pystyy avaamaan yli 40 metriä leveän rännin, kun nykyisillä murtajilla se jää siihen murtajan leveyteen eli 25-26 metriin eli siinä tarvitaan kaksi murtajaa yhden sijasta, kertoo yli-insinööri Kalervo Jolma Suomen ympäristökeskuksesta.

Alusta voidaan käyttää myös hinaamiseen sekä öljyntorjuntaan. Uutta on se, että alus pystyy keräämään öljyä jopa kahden ja puolen metrin aallokossa sekä jäiden keskeltä.

Yhtään uuden sukupolven murtajaa ei vielä ole valmiina, sillä tilaukset puuttuvat. Masa Yards on käynyt aluksista kauppaa mm. Venäjän kanssa. Hanke on kuitenkin ainakin toistaiseksi kaatunut rahoitusongelmiin.

Venäjän lisäksi tarvetta kaluston uusimiseen on lähivuosina myös Suomessa.

Masa Yardsin mukaan yhden monitoimimurtajan hinta on noin 40 miljoonaa euroa. Aluksen rakentaminen puolestaan kestäisi noin puolitoista vuotta.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 05.02.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.