Suomessa jyllää keuhkobakteeri

Mykoplasmabakteeri leviää epidemian lailla Suomessa. Bakteerin saa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tautirekisterin mukaan yli 300 suomalaista joka kuukausi. Erityisesti tautia esiintyy lapsilla ja nuorilla. 300 tartuntaa kuukaudessa on keskimäärin kymmenen tartuntaa päivässä, mutta todellinen luku on vielä suurempi.

- Todellinen luku lienee kymmenkertainen. Pelkästään viralliset 300 tartuntaa kuukaudessa on selvästi enemmän kuin tavallisesti meillä todetaan. Kyllä voimme puhua jo epidemiasta, THL:n ylilääkäri Markku Kuusi vahvistaa.

Mykoplasmabakteeri on erityisesti lapsilla ja nuorilla esiintyvä hengitystieinfektio, joka oireilee yskänä, kuumeena tai jopa keuhkokuumeena. Tauti ei ole Kuusen mukaan yleensä hengenvaarallinen, mutta pitkäkestoinen se on.

- Meidän perheessä koko prosessi kesti jopa kolme kuukautta ja koko syksy meni penkin alle, helsinkiläinen Sari Jalomäki kertoo.

Jalomäen 12 vuotiaalla tyttärellä, Sonjalla, oli viime syksynä kuumetta ja väsymystä kuukausien ajan eikä oireiden syytä meinannut millään löytyä.

- Lääkäri vaan totesi, että kyse ei voi olla bakteerista, sillä tulehdusarvot eivät ole koholla. Useiden testien ja tutkimuksien jälkeen vasta veriviljelyn kautta selvisi, että kyse on juuri mykoplasmabakteerista, Jalomäki kertoo.

Mykoplasmabakteerin tekeekin kiusalliseksi se, että tauti kestää yleensä useita viikkoja ja sen voi todeta vain vasta-ainetutkimuksella verinäytteestä.

Bakteeri leviää pisaratartuntana

Mykoplasmabakteeri leviää nopeasti, koska se tarttuu pisaratartuntana esimerkiksi yskiessä. Erityisesti tautia esiintyy päiväkodeissa ja kouluissa. Myös varuskunnat ja urheiluseurat ovat ryhmiä, joissa epidemiat näkyvät. Lääkkeenä mykoplasman hoitoon käy kuitenkin oikeanlainen antibiootti.

THL:n mukaan mykoplasmabakteeria esiintyy Suomessa ympärivuoden, mutta ei näin voimakkaana. Viimeisin mykoplasmabakteerin esiintymispiikki oli vuonna 2005, milloin Suomessa rekisteröitiin noin 1 800 tartuntaa. Tämän vuoden tartuntalukuja THL:llä ei tietenkään vielä ole, mutta Kuusi ennustaa epidemian hiipuvan vasta ensi vuoden puolella.

Lue myös:

    Uusimmat