Mainos

Suomessa joka kymmenes eliölajeista on uhanalainen

Suomen eliölajeista joka kymmenes on uhanalainen. Ympäristöministeriön seurantatyöryhmän tuoreessa arviossa luokiteltiin noin 15 000 lajia, joista 1500 lajia katsottiin uhanalaisiksi.

Huolta kannetaan Suomessa nyt erityisesti perinne- ja kulttuuriympäristöissä sekä kedoilla ja niityillä elävistä lajeista. Suomen lajien uhanalaisuus 2000 -selvitys luovutettiin tänään ympäristöministeri Satu Hassille.

Valkoselkätikan nakuttelut ovat käyneet harvinaisiksi Suomen metsissä. Se kuuluu mm. naalin ja kiljuhanhen ohella välittömässä vaarassa oleviin lajeihimme. Suomessa tiedetään olevat noin 43 000 eliölajia, joista kolmannes on nyt ollut tarkastelun alla. Tutkituista 1,2 prosenttia eli 186 lajia on kokonaan hävinnyt luonnosta. Kadonneita ovat mm. sampi, vesikko, mustarotta ja järvilohi.

Silmälläpidettäviä löytyi selvityksessä 7 prosenttia eli 1060 lajia. Tarkkailtavia lajeja ovat esimerkiksi varpunen, kottarainen, teeri, metso ja käki. Syynä on avointen ympäristöjen kuten ketojen ja niittyjen katoaminen. Tämä taas johtuu useimmiten metsien hoidosta, maatalouden muutoksista ja rakentamisesta.

Suurimmat muutokset huonompaan suuntaan ovat tapahtuneet perinne- ja kulttuuriympäristöissä. Työryhmä on tehnyt 19 konkreettista ehdotusta tutkimukseen, seurantaan, suojeluun ja hoitoon liittyvien puutteiden korjaamiseksi.

Neuvotteleva virkamies Pertti Rassi ympäristöministeriöstä sanoo, että luonto tarvitsee hoitoa, kun maisemat muuttuvat hyvin nopeasti toisenlaisiksi. Luonnonsuojelun kaikkein suurin ongelma on raha; suojelualuiden muodostamiseen on saatu melko paljon rahaa, mutta hoitoon ei ole onnistuttu saamaan riittävästi tukea.

Ehdotusten toteuttaminen aiheuttaisi vuosittain noin 23 miljoonan markan kustannukset seuraavan 10 vuoden kuluessa.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.