Suomessa esitetty 950 korvausvaatimusta pakkotyöstä natsi-Saksassa

Lähes 950 ihmistä on tähän mennessä esittänyt Suomessa korvausvaatimuksen natsi-Saksassa tai sen miehittämillä alueilla tehdystä pakkotyöstä.

Lähes kaikki nämä hakijat ovat Suomeen viime vuosikymmeninä muuttaneita inkeriläisiä, kertoi kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n pohjoismaisen toimiston projektikoordinaattoriTiina Miskala Helsingissä.

Toinen pääryhmä suomalaisia korvaukseen oikeutettuja ovat merimiehet, jotka joutuivat saksalaisten vangeiksi Norjan rannikolla toisen maailmansodan loppuvaiheissa Suomen ja Saksan ollessa sodassa keskenään. Näitä merimiehiä on Miskalan mukaan elossa nykyisin nelisenkymmentä.

Inkeriläisryhmään kuuluvat ovat Miskalan mukaan ennen muuta naisia ja lapsia, jotka asuivat toisen maailmansodan aikana nykyisen Pietarin alueella. Heitä on muuttanut Suomeen 1980-luvulta lähtien, Miskala sanoi.

Inkeriläisiä asuu Suomessa nykyisin noin 20 000. Heistä on korvauksiin oikeutettuja Miskalan mukaan ehkä 1400. Pohjoismaista on tähän mennessä saapunut yhteensä 2630 korvaushakemusta.

Saksa maksaa 30 miljardia Suomen markkaa

Korvausten maksaminen perustuu Saksassa viime syksynä hyväksyttyyn lakiin, jonka perusteella saksalaiset yritykset ja Saksan valtio maksavat yhteisvastuullisesti korvauksia kymmenen miljardia Saksan markkaa eli noin 30 miljardia Suomen markkaa.

Juutalaisille myönnettävät korvaukset hoidetaan erillisen säätiön kautta.

Orjatyöläisille maksetaan korvausta enintään 45 000 Suomen markkaa ja pakkotyöläisille enintään 15 000 Suomen markkaa. Korvaushakemukset on esitettävä tämän vuoden loppuun mennessä.

Korvaukset koskevat ennen muuta natsismin itäeurooppalaisia uhreja. Heidän korvauksiaan hoitamaan on valtuutettu seitsemän kansainvälistä järjestöä, yhtenä niistä Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM.

Saksa pakotti toisen maailmansodan aikana kymmenen miljoonaa sotavankia ja ulkomaista siviiliä töihin saksalaisiin yrityksiin. Saksa on jo aiemmin maksanut natsi-Saksan uhreille erilaisina korvauksina summan, joka amerikkalaisarvioiden mukaan vastaa nykyrahassa yli 600 miljardia markkaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat