Mainos

Suomessa ensimmäinen hullun lehmän tautitapaus

Suomen ensimmäinen hullun lehmän tautitapaus on varmistunut positiiviseksi jatkotutkimuksissa Englannissa. BSE-tulos löytyi Pohjois-Suomessa muutama viikko sitten teurastetun naudan aivonäytteestä. Taudin alkuperästä ei ole tietoa.

-

Suomessa on varmistunut ensimmäinen hullun lehmän tautitapaus. Muutama viikko sitten Pohjois-Suomessa löytynyt tapaus on vahvistunut BSE-taudiksi Englannissa tehdyissä jatkotutkimuksissa. Maa- ja metsätalousministeriö kertoi tuloksesta aamupäivällä.

Pohjoissuomalainen nauta oli sairasteurastettu oireidensa vuoksi ja kuului ns. riskiryhmään. Nauta oli syntynyt Suomessa 1995. Eläimen ruho ja kaikki osat on tuhottu. Lisäksi on tapettu ja tuhottu kaikki ne eläimet, joilla on tutkimuksen perusteella ollut mahdollisuus saada BSE-tartunta.

Riskiryhmään kuuluvat mm. kaikki saman tilan naudat sekä positiivisen eläimen jälkeläiset. Myös kaikki eläinten eritteet on hävitetty ja karjatilat desinfioitu.

Tilalla ei käytetty riskirehuja

BSE-positiiviseksi todetun naudan alkuperätilalla ei ole yli 20 vuoteen käytetty liha-luujauhoja sisältäviä naudan rehuja, joita on pidetty merkittävimpänä BSE:n tartuntalähteenä.

Eläinlääkintä- ja elintarvikelaitoksen Eelan professori Liisa Sihvonen epäilee, että tartunnan syyksi saattaa paljastua saastunut eläinperäinen rasva, jota on erehdyksessä käytetty vasikoiden juottorehuun.

MTK:n mukaan todettu tautitapaus osoittaa, että valvontajärjestelmä toimii ja mahdolliset tautitapaukset löydetään ennen kuin liha pääsee markkinoille.

Tilaa ei saisi "jahdata"

Oulun läänineläinlääkäri Riitta Aho korostaa, että inhimillisen kärsimyksen vähentämiseksi BSE-tapauksen yhteydessä on järkevää puhua vain asiasta, ei tilasta. -Kyseinen Oulun läänissä sijaitseva tila, josta BSE-epäily varmistui, on erittäin hyvin hoidettu, siellä ei ole mitään hämminkiä. Tässä on nyt isommista asioista kyse, niistä voidaan kyllä puhua, Aho painotti.

-Toivon hartaasti, että tilaa ei edes yritetä "jahdata", koska tällainen asia ei ole mikään yksinkertainen juttu tilalliselle, Aho totesi.

BSE-testien määrä moninkertaistuu

Käytännössä positiivinen BSE-tapaus merkitsee sitä, että valvontaa tullaan tehostamaan ja Suomen moninkertaistettava BSE-testien määrä. Tutkimusta laajennetaan koskemaan kaikki normaalisti teurastetut yli 30 kuukauden ikäiset naudat. Tähän asti Suomi on ollut Itävallan ja Ruotsin ohella ainoa hullun lehmän taudista vapaat maat Euroopan Unionissa. Suomessa testi on tehty vain riskiryhmiin kuuluville eläimille sekä 5 000:lle terveelle naudalle vuodessa.

MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälä pitää Suomen ensimmäisen BSE-naudan löytymistä ikävänä tapauksena Suomen maatalouden kannalta, mutta hän varoo lietsomasta katastrofimielialaa. Härmälän mielestä kyse on yksittäistapauksesta, ja Suomen valvontajärjestelmä toimii.

Elintarviketeollisuusliitto: Naudanlihaa voi syödä turvallisin mielin


Elintarviketeollisuusliitto muistuttaa, että todetussa BSE-taudissa kyse ei ole epidemiasta vaan yksittäistapauksesta. Johtaja Lea Lastikka korostaa, että naudanlihaa voi edelleen syödä turvallisin mielin.

BSE-taudin ennalta ehkäisevät toimet ovat Suomessa olleet mittavia. Siksi Lastikan mielestä nyt todettu tapaus on yllättävä. Suomessa on tehty noin 25 000 BSE-testiä vuosittain. Kaikki sairasteurastetut naudat sekä täysin terveistä eläimistä on testattu. Yhtään tautitapausta ei ole aiemmin löydetty.

Teurastamoteollisuus aloittaa kaikkien yli 30 kuukautta vanhojen nautojen testaamisen BSE:n varalta. Suomessa teurastetaan tämän ikäisiä nautoja vuosittain noin 125 000. Teurastusmäärät sopeutetaan niin, että kaikki naudat pystytään testaamaan. Käyttöön otetaan nopean testituloksen antava menetelmä, jotta ruhoja ei jouduta varastoimaan useiksi vuorokausiksi.

-Nyt todettu BSE-tapaus osoittaa sen, että valvonta Suomessa toimii hyvin. Missään tilanteessa sairaita eläimiä ei teurasteta normaalilinjalla, vaan ne ohjataan sairasteurastamoon. Kuluttajat voivat luottavaisin mielin syödä naudanlihaa vastakin, sillä valvonta ei koskaan ole ollut yhtä tehokasta kuin tänä päivänä, korostaa Lastikka.

Suurin osa BSE-tapauksista Britanniassa

Euroopan unionissa on löytynyt kautta aikojen reilut 182 000 hullun lehmän tautitapausta. Suurin osa sairaista eläimistä on tavattu Britanniassa, yli 180 000 tapausta.

Tänä vuonna BSE-testeissä on tavattu sairautta yli 1 200 eläimestä. Näistä puolet on havaittu Britanniassa. Itävalta ja Ruotsi ovat toistaiseksi ainoat EU-maat, joista tautia ei ole löytynyt.

Tänä vuonna löydetyt tautitapaukset jäsenmaittain syyskuun loppuun mennessä: Britannia 591, Ranska 184, Irlanti 142, Saksa 104, Espanja 64, Portugali 48, Italia 32, Belgia 25, Hollanti 13, Tanska 4, Kreikka 1, Luxemburg 1. Yhteensä 1 208.

EU:n alueelta löydetyt BSE-tapaukset vuodesta 1986: Britannia 180149, Irlanti 738, Portugali 578, Ranska 426, Saksa 117, Espanja 66, Italia 34, Belgia 44, Hollanti 21, Tanska 6, Kreikka 1, Luxemburg 1. Yhteensä 182 181.


Tilastot perustuvat EU:n komission jäsenmaista keräämiin tietoihin 30:nteen syyskuuta mennessä. Tapauksia on löydetty lisää loppuvuonna.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.