Mainos

Suomessa ei uusia sars-epäilyjä viikkoon

Suomessa ei ole ilmennyt yhtään uutta sars-epäilyä viikkoon. Yhteensä sars-taudin vuoksi tarkkailtavana on ollut 16 ihmistä, joista neljän testitulos on ollut negatiivinen ja kolmen potilaan tauti vahvistunut muuksi kuin sarsiksi.

Kenenkään suomalaisen ei ole uskottu todennäköisesti sairastuneen sarsiin sen koommin kotimaassa kuin ulkomaillakaan.

- Lähetystöillä on tapana raportoida meille epidemioista. Tietojemme mukaan suomalaisia sarsiin sairastuneita ei maailmalla olisi, epidemiologiylilääkäri Petri Ruutu Kansanterveyslaitoksesta kertoo. KTL ei vappuaattona kuitenkaan vahvistanut, mikä on yhden Suomessa olevan epäillyn sars-potilaan tila. Kyseinen potilas on saattanut olla ulkomailla kontaktissa sarsia sairastavaan henkilöön.

- Meillä on se käytäntö, että emme kommentoi yksittäisten potilaiden asioita, Ruutu sanoi.

Hän muistutti, ettei suomalaisilla terveysviranomaisilla ole tällä hetkellä aukotonta testausmenetelmää, jolla selvitettäisiin, sairastaako epäilty potilas sarsia vai. Henkilö pannaan tarkkailuun oireiden perusteella, joten joukkoon on voinut mahtua jopa tavallista pahemman nuhakuumeen potijoita.

- Suomessa käytössä oleva PCR-testi antaa luotettavan vastauksen vain taudin akuutissa tarttumisvaiheessa, ja toipuvasta otettu testi voi näin antaa sarsista kielteisen vastauksen. Odotamme parhaillaan vasta-ainetestiä ulkomailta toivottavasti parin viikon sisään. Se kertoo luotettavammin, onko jokin näistä epäillyistä tartunnan saaneista todella sairastanut sarsin, KTL:n erikoistutkija Thedi Ziegler sanoi.

Ei vielä syytä helpotukseen


Kansanterveyslaitoksen asiantuntijat uskovat, että sars on tullut jäädäkseen. Vaikka epidemian on monissa maissa havaittu hieman laantuneen, Kiinassa ja erityisesti Pekingissä sars leviää edelleen.

- Se, että Suomessa ei viikkoon ole ilmennyt sars-epäilyjä, ei tarkoita sitä, etteikö sars voisi levitä tännekin. Niin kauan kuin sarsia esiintyy maailmalla, se voi ilmaantua Suomeenkin, tutkimusprofessori Tapani Hovi KTL:sta varoittelee.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan sarsin on todennäköisesti saanut noin viisi ja puolituhatta ihmistä 29 maassa, ja heistä 353 on menehtynyt. Kuolleisuus tässä vakavassa ja äkillisessä, usein keuhkokuumeen kehittävässä hengitystieoireyhtymässä on kuitenkin pysytellyt varsin matalana, 6,5 prosentissa. Viime viikosta kuolleisuusprosentti on noussut parisen yksikköä.

- WHO on poistanut Vietnamin epidemia-alueistaan. Myös Kanadassa tilanne on rauhoittumassa, KTL:sta kerrotaan.

Kansanterveyslaitoksessa ei sen sijaan olla yhtään viimeviikkoista viisaampia siitä, miten tauti tarkalleen tarttuu. Todennäköisesti sars-tartuntaan vaaditaan selvä kontakti sairastuneeseen, jotta pisara- ja kosketusteitse tarttuva tauti pääsisi leviämään. Herkästi ilmassa leviävään sarsiin asiantuntijat eivät nykytietämyksen perusteella usko.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.